Hlavní obsah

Romy má převychovat pro lepší život Pecinův tým v projektu Úsvit

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Ministr vnitra Martin Pecina představil ve středu v Mostě novou strategii boje s extremismem. Jeho expertní tým došel k závěru, že když nacionalistům sebere populistická témata, přestanou lidé radikálům naslouchat.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Projekt Úsvit pro Chanov přijel do Mostu představit ministr vnitra Martin Pecina i se svým týmem

Článek

Jedním z nich je podle Pecinova náměstka Jiřího Komorouse takzvaná Romská karta. „Problém nepramení z nějakého vrozeného rasismu, český národ je tolerantní. Nesnášenlivost vychází ze skutečných problémů v soužití většinové společnosti a Romů,“ usoudil.

Mají odlišný styl života, jiný cyklus. Ve dne spí, v noci žijí. A napětí ve společnosti stoupá. Situace se musí řešit.
Martin Pecina, ministr vnitra

Aby se hrany otupily, chce tým naučit Romy žít podle pravidel. Projekt, který se příští týden začne zkoušet v mosteckém Chanově, vychází podle mosteckého primátora Vlastimila Vozky z jednoduchého principu: Romové se sami musí snažit, aby jejich život byl lepší.

Rozbité domy si budou muset opravit sami

Začnou tím, že opraví a zabezpečí jeden z obytných domů. Na rozdíl od minulých let nedostanou klíče od novotou zářícího objektu. Získají jen materiál, opravovat budou sami. Mozoly a vynaložené úsilí by je mělo naučit, jak si nového domova vážit.

Filozofii natažené dlaně by tím mohlo odzvonit. „Zatím je to problém. Startuje už ve vzdělávacím procesu. Zatímco romské dítě dostane za tři chyby dvojku, jeho spolužáci mají horší známku. Tím se předurčuje přístup Romů k životu,“ připustila šéfka odboru prevence kriminality Jitka Gjuričová.

Pecinova skupina se bude snažit nastavit taková pravidla, aby sami Romové chtěli lépe bydlet, cítit se bezpečněji, snáze našli práci a zlepšili vnímání své komunity mezi většinovou společností. „Pracuje se s nimi už dlouho, ale nikdy to nebylo tak komplexní, jako nyní,“ doplnila Gjuričová.

Pecina: Jen je popíchneme 

Odborníci se v Chanově pokusí postihnout všechny vrstvy problému: nedostatečné vzdělání, kriminalitu, málo práce, letargii obyvatel ghetta. „Musí nám však pomoci sami. Pokusíme se zapojit do veřejného života romské autority,“ shodli se experti.

Sypat do vyloučených lokalit peníze, které nic nepřinesou, není podle Peciny řešení. „Nebudeme je nutit do umělých programů. Jen je popíchneme, aby se snažili žít lépe,“ souhlasí Vozka.

Projekt Úsvit chce využít přirozené hierarchie uvnitř romských ghett. „Je to jako na vojně. Mladí vojáci se učí od starších. Předávání zkušeností je velmi důležité,“ řekl Pecina. Komunitu podle Gjuričové ovlivňují nejen přirození vůdcové, ale také pozitivní příklady.

Nejlepší půjdou na nástěnku cti

„Pracovala jsem jako romská kurátorka. Když se někomu něco dobrého povedlo, vyfotila jsem ho na nástěnku cti. Za čas se spousta lidí snažila, aby se na ni také dostala,“ uvedla. Na stejném principu chce pracovat s Romy v Chanově. „Efekt dobrého příkladu mezi Romy funguje velmi dobře,“ doplnila.

Úsvit počítá s dalšími novinkami, například se zřízením Romského mentora. Ten bude mimo jiné zajišťovat a dohlížet na výkon alternativních trestů. Měl by se tím snížit počet Romů, kteří se už v nízkém věku dostanou do vězení a rozhodnou tím o celém svém dalším životě.

Projekt bude trvat asi rok a počítá se s náklady 1,2 miliónu korun. Pokud se osvědčí, mohl by se později přenášet na další problémová místa v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám