Hlavní obsah

Aby přežili, zavádí drobní zemědělci automaty na čerstvé mléko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mléčná krize, která vzbudila mezi famráři po celé Evropě rozsáhlé bouře, donutila některé zemědělce zakoupit mléčné automaty a další o tom uvažují. Mlékárny od výrobců vykupují mléko pod cenou, proto je farmáři začínají prodávat lidem prostřednictvím automatů.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Ačkoli je čerstvé mléko mnohdy dražší než mléko v krabici, je o něj díky jeho kvalitě zájem. Spotřebitelé by si ho v budoucnu mohli koupit u automatů před prodejnami zhruba za 13 korun. Farmáři tak brání svůj dobytek před jatkami.

"Je mléčná krize. Výkupní cena mléka je už rok pod šesti korunami za litr, což je likvidační. V automatu ho prodávám za 12 korun," vysvětlil farmář a majitel firmy Gajďak Jiří Kovalík, který hospodaří v beskydské vesnici Čeladná od roku 1994 a chová stádo 70 až 80 krav.

Polovina produkce přes automat

Devadesát procent produkce, což je denně 1300 až 1400 litrů, dodává farma Mlékárně Kunín. Zbytek se během dne prodá v automatu, což je podle Kovalíka málo. Jeho cílem je vyčepovat přes automat polovinu produkce.

"Nejsem spokojen. V budoucnu chci proto koupit další automat, který bude umístěn mimo farmu, například na náměstí v Čeladné. Musím prodávat přes automaty alespoň 500 litrů, jinak dobytek začne odcházet na jatka. Za šest korun se mléko dělat nedá, když voda v plastu stojí mnohdy osm a více korun," uvedl Kovalík.

Lidé zkouší automaty ze zvědavosti

Lidé podle Kovalíka přijdou na mléko z automatu ze zvědavosti, někteří se vracejí, někteří jsou nadšení. V letních měsících si tam našli cestu i rekreanti z chatové oblasti, která je přímo za statkem.

"Mlékárny platí špatně. Cena klesá více než rok," uvedl Václav Korba z farmy v Hlohové na Domažlicku. Farma nyní dostává od stříbrské mlékárny 5,80 koruny za litr tedy 2,70 Kč pod náklady. Z automatu by prodávala mléko za více než desetikorunu.

Litrovou krabici mléka s 1,5 procenta tuku nabízí obchody za více než devět korun. Plnotučné mléko z farmy má 4,5 procenta tuku a podle Korby se jeho zředěním vyrobily čtyři litry krabicového mléka.

Farmy nechtějí redukovat stáda

Farma se 60 dojnicemi nechce kvůli nízké ceně mléka redukovat stádo. Denní produkci má 1000 litrů, kolik ale prodá z automatu, nedokáže odhadnout. "Jednáme s několika prodejnami," řekl Korba. V případě poptávky by farma koupila další automat a zkusila by prodej i v Plzni. "Aby se to vyplatilo, museli bychom tam prodat minimálně 500 litrů denně," dodal.

Automaty se stávají východiskem z krize pro řadu dalších malozemědělců. Cena automatu se může pohybovat od 120 do 200 tisíc korun a vejde se do něj 200 litrů mléka. Lidé si ale musí doma mléko převařit. Podle farmářů bude i tak chutnější a výživnější než z obchodu, protože z něj nebude odebrána smetana ani jiné složky.

Velkovýrobci zájem nemají

Naopak velcí chovatelé krav v Moravskoslezském kraji nemají o prodejní automaty na mléko zájem. "Pro velkovýrobce mléka nad 10 000 litrů denní dodávky je to nesmyslné. Těch pár korun, které by získali prodejem mléka z automatu, jim nic nevyřeší. Pořizovací investice je vysoká, kdo by do toho dával peníze, když to za půl roku může být jinak," řekl ředitel zemědělské firmy ZP Otice Oldřich Planka.

Velkou pomocí a pro mnohé i cestou k záchraně by mohly být vlastní automaty na prodej mléka zejména pro menší chovatele dobytka v Libereckém kraji.

Náklady na výrobu litru mléka se podle výzkumného ústavu živočišné výroby pohybují kolem osmi korun. Kvůli tlaku řetězců ale dostávají farmáři o čtvrtinu méně, což je pro mnohé z nich likvidační. Někteří proto už začali rozprodávat stáda.

Řada podniků má existenční problémy, nedávno v kraji jeden farmář řešil bezvýchodnou situaci sebevraždou. Problémy nemají jen malí chovatelé, velké firmy výrazně prodělávají. Nižší jsou navíc i tržby z prodeje obilí a řepky, jejichž výkupní ceny jsou nejnižší za posledních 20 let.

Z čerstvého mléka si mohou lidé doma udělat jogurt i tvaroh, sebrat z něj smetanu na omáčku
Jaroslava Hrabalová

První mléčné automaty se už do měsíce objeví na Vysočině, která je největším producentem mléka v ČR. Na republikové výrobě se podílí více než 16 procenty. Za první letošní pololetí chovatelé v kraji dodali do mlékáren 228,8 miliónu litrů.

Rynagro v Rynárci na Pelhřimovsku zprovozní první automat počátkem října v Pelhřimově. "Ale kdyby cena mléka nebyla tak špatná, nevím, jestli bychom se do toho pouštěli," řekla místopředsedkyně představenstva Jaroslava Hrabalová. Kvůli prodeji čerstvého mléka v obchodech je podle ní potřeba splnit řadu veterinárních a hygienických předpisů.

Podnik chová 260 krav, automat umožní prodat jen malý díl jeho mléčné produkce. "Ale chceme ukázat zákazníkům, že mléko, které si kupují v tetrapaku, není to mléko, které vyrábíme," uvedla Hrabalová.

Z čerstvého mléka si podle ní mohou lidé doma udělat jogurt i tvaroh, sebrat z něj mohou smetanu na omáčku. "Z koupeného pasterizovaného mléka to neuděláte," poznamenala. Podnik už má dobré zkušenosti s prodejem masa ve vlastních prodejnách. Pokud bude zájem o čerstvé mléko, rozšíří i síť mléčných automatů.

Pořízení automatů zvažují i farmáři v Pardubickém kraji. Cena zde by za „neošizené“ mléko měla být dokonce za příznivější cenu, než je nabízejí obchodní řetězce. Novinka by mohla zemědělcům alespoň trochu pokrýt ztráty, které mají, když prodávají mléko ve velkém.

O nákupu automatů se ve Středočeském kraji rozhodne koncem září na jednání agrární komory, na níž se zájemci dozví podrobnosti ohledně novinky v prodeji mléka.  

Automaty na čerstvě nadojené mléko už řadu let fungují v Itálii, Rakousku, Švýcarsku a nově také na Slovensku a v Maďarsku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám