Hlavní obsah

Havel: Radar byl zkouška, zda se nebojíme Ruska

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Havel se v pátek vyjádřil k rozhodnutí USA zastavit projekt výstavby protiraketového štítu v Česku a Polsku. Podle něj není škoda, že radar nebude stát v Brdech, ale to, že se nikdy nedovíme, jestli by Češi uspěli ve zkoušce, jakou politiku prosazovat.

Článek

"Podle mne to byl problém česko-český. Byla to otázka, co zvítězí, zda zahraniční politika založená na solidaritě, na spojenectví, na vůli vzájemně si pomáhat, anebo česká vyčůranost,“ uvedl ve vyjádření na svých internetových stránkách.

"Pokud jde o Rusko, domnívám se, že mu je v podstatě jedno, jestli ta koule v Brdech bude, či nebude. Rusko nás zkouší. Zkouší, jak moc se ho bojíme. Je škoda, že tuto zkoušku nemůžeme absolvovat až do konce,“ podotkl Havel. 

Samotné zrušení projektu je podle Havla americký problém. "Zda má Amerika budovat protiradarový systém, kde má tento systém být, zda nebude moc drahý, zda má být součástí sil NATO, to jsou otázky, jimiž se američtí odborníci trápí leta letoucí. Mně tolik netrápí jejich trápení. Jistě vědí, co dělají. Co mě na tom od začátku zajímalo, bylo něco jiného," uvedl Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám