Hlavní obsah

Klaus: Šance na předčasné volby je minimální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šance na uspořádaní předčasných voleb je kvůli neshodě politických stran minimální, řekl prezident Václav Klaus po jednání s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Ten ohlásil, že se jeho strana připravuje již na volby v řádném jarním termínu.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se s Klausem sešel již ve středu, oba se shodli, že volby musí být v jakémkoliv "včasném termínu". [celá zpráva]

"Můj závěr po schůzkách s předsedy dvou nejsilnějších stran je, že nějaká shoda mezi těmito stranami na to, jak vyřešit situaci po rozhodnutí Ústavního soudu, je velmi, velmi nízká. Díky tomu považuji za stejně velmi nízkou možnost, že by bylo možné zrealizovat předčasné volby, a proto mám pocit, že všechno směřuje k tomu, že dojde k volbám na jaře, de facto v termínu řádných voleb," uvedl Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus si pozval na Hrad šéfa ODS Mirka Topolánka.

Prezident uvedl, že by byl rád, kdyby politici našli elementární shodu na tom, aby vláda Jana Fischera dostala pocit, že může vládnout a nemusí se bát dělat důležitá rozhodnutí. S Topolánkem se shodl na tom, že rozpočet má být maximálně úsporný. Předseda ODS zopakoval, že by s jeho přijetím měla vláda spojit žádost o důvěru.

Klaus Topolánka pozval na Hrad spolu s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem už na středu, Topolánek se však omluvil kvůli plánované návštěvě brněnského veletrhu. Prezident se ve středu s Paroubkem shodl, že volby by se měly konat jen tehdy, bude-li jisté, že nebudou zpětně zpochybněny. Naznačil nicméně, že se nevzdává možnosti konání voleb dřív než v řádném termínu na jaře 2010.  

Klaus si pozval na Hrad i předsedu vlády Jana Fischera, s nímž chce ještě ve čtvrtek projednat nastalou politickou situaci.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám