Hlavní obsah

Poslanci dnes rozhodují o rozpuštění Sněmovny

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes možnou hrozbu ústavní stížnosti běží příprava předčasných voleb podle scénáře politiků. Proto také už v pondělí všichni poslanci dostali do svých schránek ve Sněmovně návrh usnesení, kterým se má v úterý dolní komora minimálně 120 hlasy rozpustit. Rozeslal ho šéf komory Miloslav Vlček (ČSSD).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (vlevo) s jejím šéfem Miloslavem Vlčkem a předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem (vpravo).

Článek

Rychlost hraje roli. Kvůli tomu Vlček bude muset urychleně nejspíš ještě v úterý usnesení komory doručit prezidentu Václavu Klausovi.

Rychlost hraje roli. Kvůli tomu Vlček bude muset urychleně nejspíš ještě v úterý usnesení komory doručit prezidentu Václavu Klausovi.

Ústavní zákon, který umožňuje seberozpuštění Sněmovny třípětinovou většinou poslanců, v úterý vstupuje v platnost a nabývá účinnosti.

Jak Právu potvrdil ředitel tiskárny ministerstva vnitra Jiří Teubner, zákon byl vytištěn v pondělí kolem půl desáté ráno – tisk podobné normy trvá řádově hodinu. Tiskárna ji poté dodá České poště. „Už by to tam mělo pomaličku být,“ dodal Teubner krátce před polednem.

Předsedové některých klubů nechtějí říci, jak budou frakce hlasovat o rozpuštění. Podpoří je ODS, TOP 09 a zřejmě KDU-ČSL. Někteří poslanci si nejsou jisti. „Klub ODS podpoří zařazení takového bodu na program i následné samotné rozpuštění jako potřebný krok k co nejrychlejším předčasným volbám,“ řekl ČTK předseda frakce Petr Tluchoř.

Šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka pouze sdělil, že postup proberou až na úterním zasedání soc. dem. frakce. Někteří poslanci ČSSD očekávají, že budou mít závazné hlasování stejně jako v pátek, když rozhodovali o změně ústavy. „Pokud nás zavážou, tak se nikdo neodváží být proti,“ řekl jeden z poslanců ČSSD, který si nepřál být jmenován. V pátek to prý bylo „velmi bouřlivé“.

K rozpuštění by stačily hlasy obou největších stran, mají 149 hlasů.

„Myslím, že budeme hlasovat pro rozpuštění,“ uvedla místopředsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Pro rozpuštění Sněmovny budou hlasovat poslanci TOP 09, řekl Miroslav Kalousek.

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik podotkl, že komunističtí poslanci postup proberou v úterý. Podobně se vyjádřil šéf frakce Strany zelených Přemysl Rabas.

Jak zní návrh usnesení
Poslanecká sněmovna:
1. souhlasí s návrhem na rozpuštění Poslanecké sněmovny zvolené v roce 2006 (5. volební období) podle čl. 35 odst. 2 ústavního zákona;
2. navrhuje prezidentu republiky, aby podle článku 35 odst. 2 rozhodl o rozpuštění Poslanecké sněmovny;
3. pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny, aby toto usnesení doručil neprodleně prezidentu republiky;
4. žádá prezidenta republiky, aby rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny podle tohoto usnesení učinil a vyhlásil neprodleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám