Hlavní obsah

Poslanci ODS šrotovné nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ODS nepodpoří zákon zavádějící šrotovné. Při hlasování o prezidentském vetu zákona se poslanecký klub ODS odhlásí, řekl v úterý předseda klubu Petr Tluchoř. Není tak jisté, zda šrotovné bude platit. Pro přehlasování prezidentského veta je potřeba přinejmenším 101 hlasů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř

Článek

Šrotovné obsahuje sociálnědemokratický návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability. Jeho výsledná podoba je výsledkem dohody ODS a ČSSD, které si navzájem podpořily své protikrizové zákony.

Pro přijetí zákona je potřeba 101 hlasů. S podporou poslanců KSČM by sociálním demokratům scházely ještě čtyři hlasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že Sněmovna v úterý veto prezidenta přehlasuje. Na tiskové konferenci upozornil, že přijetí zákona, který obsahuje také šrotovné, bylo součástí dohody mezi soc. dem. a stranami bývalé vládní koalice. Nyní je podle Sobotky zejména na poslancích ODS, že slovo dodrží. Sobotka upozornil, že vetovaný zákon kromě šrotovného obsahuje například také prodloužení podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc nebo také zvýšení přídavků na děti o 50 korun.  

Sobotka také oznámil, že ČSSD hodlá ve Sněmovně prosadit alespoň jeden ze dvou návrhů, které ruší, případně výrazně omezují zdravotnické poplatky. Tyto návrhy zákonů vrátil poslancům Senát.

Sociální demokraté jsou také nakloněni odkladu státních maturit. Návrh zákona připravil poslanec ODS Walter Bartoš. Podle Sobotky by bylo možné odložit maturity buď o rok či o dva.

Reklama

Výběr článků

Načítám