Hlavní obsah

Česko zasáhne velmi silný vítr, varují meteorologové

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko v noci zasáhne silný vítr, v nárazech by na vrcholech hor mohl dosáhnout až 110 kilometrů v hodině. Varování platí pro všechny české kraje s výjimkou Jihočeského od páteční osmé hodiny večer do sobotní třetí hodiny ráno. Moravy se varování netýká.

Foto: ČTK

Článek

Vichr přijde se studenou frontou, která v noci bude od západu postupovat. Postupně by měl zasáhnout kraje Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský, Prahu, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký a Vysočinu.

V nárazech bude vítr dosahovat 70 až 90 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/hod. "V sobotu ráno a přes den už by měl být vítr slabší, s nárazy do 70 kilometrů za hodinu," sdělili meteorologové.

Doporučují lidem zajistit okna, dveře, skleníky a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Opatrní by měli být i řidiči, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným.

O víkendu spadne teplota až o 10 stupňů

První zářijový víkend se také citelně ochladí. Odpolední maxima se vyšplhají už jen na 13 až 19 stupňů. Na některých místech tak spadne teplota přes den až o deset stupňů. Na většině území se může objevit i občasný déšť nebo přeháňky, doprovázené zejména v sobotu čerstvým větrem.

"Nejnižší teploty by měly klesat až k osmi stupňům. Bude oblačno s přeháňkami a naprší do šesti milimetrů,“ řekla Právu meteoroložka Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Po chladné sobotě a neděli se ale mírně oteplí. Na konci příštího týdne by se pak teploty mohly vyšplhat až na 25 stupňů. Podle Honsové by teploty přes dvacet stupňů mohly vydržet až do 22. září.

Chladné léto

Ačkoli se to nezdá, letošní léto bylo podle meteorologů třetím nejchladnějším za posledních deset let a červenec 2009 se stal čtvrtým nejdeštivějším od roku 2000. Podle Honsové v posledních letech přibývá tropických dní v květnu a v červnu. Naopak počasí je více proměnlivé v červenci a srpnu.

Meteorologové ale počítají do léta měsíce červen, červenec a srpen. Jejich léto se tak liší od astronomického, které začíná 21. června a končí 22. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám