Hlavní obsah

ČSSD a KSČM nebudou kvůli poplatkům párovat

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecké kluby soc. dem. i komunistů nebudou příští týden při hlasování o zrušení poplatků ve zdravotnictví ve Sněmovně párovat. Obě strany potřebují maximální účast svých poslanců, vyhlásily proto mobilizaci. Při případné absenci koaličního poslance, třeba z důvodu služební cesty či nemoci, levice nebude ze sálu stahovat své lidi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Levice přitom musí získat 101 hlasů, aby mohl být přehlasován Senát a poplatky zrušeny. Pro úspěch je tak navrch kromě mobilizace vlastních sil ještě třeba získat hlasy nezařazených poslanců.

„Abychom mobilizovali maximální množství hlasů, pak v úterý požadujeme, aby byli přítomni všichni naši poslanci. Párovat postrádá smysl v situaci, kdy potřebujeme mít 101 hlasů,“ řekl ve středu Právu šéf klubu soc. dem. Bohuslav Sobotka.

„Hlavním důvodem jsou zákony, které se týkají možného rušení poplatků ve zdravotnictví. Jakmile budeme mít za sebou hlasování o senátních návrzích, tak jsme připraveni párovat v těch následujících dnech,“ vysvětlil.

Mobilizace poslanců se ale týká i aktuální situace vyvolané verdiktem Ústavního soudu. „Zdá se, že nás budou čekat i některé ústavní zákony, takže budeme chtít, abychom měli ve Sněmovně pokud možno všechny naše poslance,“ doplnil Sobotka.

Také komunisté mobilizují, podle šéfa jejich klubu Pavla Kováčika všichni vědí, že musí být na poplatkovém hlasování přítomni. „Nemám žádné avízo, že by někdo nechtěl přijít,“ sdělil Právu. Stejně jako klub soc. dem. neplánují komunisté párování.

Na stranu levice se tentokrát nepřidá lidovec Ludvík Hovorka, zatím je jasný jen hlas Olgy Zubové, která kandiduje za soc. dem. v Praze. Společně s ní má soc. dem. a komunisté pouze 98 hlasů. I kdyby se přidali k levici nezařazení Věra Jakubková a Evžen Snítilý, na přehlasování Senátu by to o jeden hlas nestačilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám