Hlavní obsah

ČSSD si zadala průzkum obliby šéfů stran, vyhrál ho Schwarzenberg

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedové parlamentních stran se podle průzkumu společnosti Factum Invenio z velké důvěry v populaci netěší. Nejvíce důvěry vyjádřili lidé jedinému kandidátovi na předsedu TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, jemuž je nakloněno 30 procent respondentů. Průzkum si zadala ČSSD, její šéf Jiří Paroubek skončil druhý s 29 procenty hlasů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pravděpodobný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

S 22 procenty se na pomyslné třetí příčce umístili předseda komunistů Vojtěch Filip, šéf ODS Mirek Topolánek a hlava lidovců Cyril Svoboda.

Nejméně důvěry, 17 procent, si vysloužil předseda zelených Ondřej Liška, u kterého se zároveň nejvíce lidí vyjádřilo neutrálně. Odpověď  "nevím“ u něj volilo 22 procent respondentů.

Z průzkumu obecně plyne, že lidé šéfům stran spíše nevěří. Nesouhlasné názory převažují u všech aktérů.

Lidé nejvíce nedůvěřují Topolánkovi. Negativní hodnocení u něj vyjádřilo 72 procent dotázaných. Polovina respondentů se dokonce vyjádřila, že mu "rozhodně nedůvěřuje“. Nejméně negativních hodnocení posbíral opět Liška - 61 procent. Jen o jedno procento navíc získal Schwarzenberg. Paroubkovi nevěří 66 procent lidí.

Důvěra v předsedy hlavních politických stran
politikrozhodně důvěřujespíše důvěřujespíše nedůvěřujeurčitě nedůvěřujeneví
Karel Schwarzenberg (TOP 09)62426368
Jiří Paroubek (ČSSD)82124426
Vojtěch Filip (KSČM)616253814
Mirek Topolánek (ODS)61622506
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)31931398
Ondřej Liška (SZ)314303122
zdroj: Factum

Factum Invenio zvolilo pro výzkum techniku osobních standardizovaných rozhovorů na reprezentativním vzorku 821dospělých občanů ČR získaném kvótním výběrem.  

Podobný průzkum dělala před několika dny i katedra politologie Filozofické fakulty Palackého univerzity v Olomouci. I v něm zvítězil Schwarzenberg, hned za ním byl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Třetí místo společně zaujali Miroslav Kalousek a předseda lidovců Cyril Svoboda. Za nimi se umístil šéf ODS Mirek Topolánek. Nejhůře na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti stál předseda komunistů Vojtěch Filip, před ním šéf ČSSD Jiří Paroubek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám