Hlavní obsah

Randák chtěl ovlivnit výběr policejního náměstka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Karel Randák se rád prezentuje jako člověk, který pro nikoho nepracuje a žije ze služebního důchodu. Jenže jeho jméno se objevuje v samých výbušných kauzách, a jak se Právu podařilo zjistit, pokouší se ovlivnit i obsazení vlivných míst u policie. Na přelomu května a června totiž podle svých slov vyrazil s bývalým šéfem Národního bezpečnostního úřadu Petrem Hostkem do Hradce Králové.

Článek

V rámci neoficiální mise prý nabídl někdejšímu šéfovi celorepublikové kriminálky Janu Švejdarovi post náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování. Tuto funkci přitom stále zastává Jiří Houba.

Říkal jsem mu: Honzo, ta policie je v pr....
Karel Randák

„Říkal jsem mu: Honzo, ta policie je v pr.... Jestli chcete, aby k něčemu byla, tak je potřeba, aby tam byli normální lidi. A myslím, že ty jsi normální,“ popsal Právu tehdejší debatu se Švejdarem sám Randák, který ale neuspěl.

Švejdar jej prý odmítl s tím, že je v Hradci spokojen. Právu však v pátek řekl, že nebral nabídku právě od Randáka s Hostkem vážně. „Jsou to lidé, kteří nemají do toho co mluvit, a je úplně zbytečné se o tom bavit. Takže kdyby taková nabídka padla, tak jsem to samozřejmě odmítl.“

Randák tvrdí, že o cestě věděl samotný policejní prezident Oldřich Martinů. „Samozřejmě jsem o tom s Oldou mluvil. On to stoprocentně věděl,“ řekl Právu sám Randák. Martinů však popřel, že by o aktivitách Randáka věděl dopředu. To, že spolu s Hostkem jeli do Hradce, se podle svých slov dověděl následně až od Švejdara a pak i od Randáka. Sám pak o všem informoval ministra vnitra Martina Pecinu. „Vůbec se mi to nelíbí, aby někdo jednal za mými zády o takových věcech, protože je to výhradně moje pravomoc. Randákovi jsem řekl, ať takové aktivity nedělá,“ uvedl Martinů.

Cesta se přitom měla odehrát dva nebo tři týdny předtím, než se vůbec o odchodu Houby z funkce náměstka začalo hovořit. „Nejvíc mě ale dopálilo, že Švejdarovi dokonce nabízeli jako první přímo post policejního prezidenta, pak teprve funkci náměstka,“ doplnil Martinů s tím, že mu to měl sdělit sám Švejdar.

Kontroverzní muž

Randák je mnohými považován za kontroverzní osobu. Už jako šéf ÚZSI byl kritizován za to, že před lety osobně převážel uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, když se rozhodl jako hledaná osoba vrátit ze zahraničí. Sám Randák pak vedl operaci, při níž chtěli dostat zpět ze Seychel dalšího uprchlíka, Radovana Krejčíře.

Později se Randák dostal do křížku s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem a expremiérem Mirkem Topolánkem, kteří jej nakonec zbavili funkce. Randák dodnes považuje vzájemné spory za věčnou válku a za svým odvoláním z roku 2006 vidí aktivitu Topolánkova přítele a lobbisty Marka Dalíka.

Randákovo jméno se pak nejvíc skloňovalo pro podezření, že před loňskou prezidentskou volbou pomáhal se zveřejněním utajeného videa ze schůzky lobbisty Miroslava Šloufa a kancléře prezidenta Jiřího Weigla v pražském hotelu Savoy. Nikdo mu ale nic neprokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám