Hlavní obsah

Papežova ochrana bude důkladnější než Obamova

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Na třídenní zářijovou návštěvu papeže Benedikta XVI. v Česku se chystají nejen statisíce věřících, ale také policie. Jak řekl na dotaz Práva šéf policejní ochranné služby Lubomír Kvíčala, měla by být bezpečnostní opatření v případě papežovy návštěvy ještě přísnější, než když byl u nás prezident Barack Obama.

Článek

„Očekává se mnohem více lidí na veřejných prostranstvích, proto budou opatření větší než při návštěvě prezidenta Obamy,“ upřesnil Kvíčala. 

Zátěž pro bezpečnostní složky bude představovat zejména mše, kterou má papež sloužit v Brně na tuřanském letišti. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle odhaduje přítomnost na 120 tisíc lidí. Obamu na Hradčanském náměstí vidělo asi patnáct tisíc lidí.

Poslední den pak má papež vyhrazen pro návštěvu Staré Boleslavi. Tam má být na mši také asi sto tisíc návštěvníků.

„Bude to náročné, ale zvládneme to,“ ujišťuje Kvíčala. Neumí prý však vyčíslit náklady spojené se zajištěním bezpečnosti papeže. „Je to naše práce, za kterou jsme placeni, ať zajišťujeme ochranu tomu, či onomu činiteli,“ prohlásil.

Klidnější bude podle všeho práce bodyguardů pouze ve chvílích setkání papeže s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Janem Fischerem a dalšími ústavními činiteli, diplomatickým sborem, akademickou obcí a se zástupci církví.

Přípravy posoudí vláda

Po zveřejnění programu jeho cesty církevními kruhy a prezidentskou kanceláří bude její přípravu posuzovat i vláda. Podle odhadů ministerstva zahraničí mají náklady na návštěvu dosáhnout 9,9 miliónu korun. Zaplatí je česká diplomacie z prostředků na tzv. vrcholné návštěvy a týkat se mají 21 členů papežovy delegace a deseti členů jeho doprovodu.

Příslušným návrhem usnesení se má Fischerova vláda zabývat v pondělí.

Dá se předpokládat, že další milióny korun spolykají bezpečnostní opatření. Ta se ale do rozpočtové položky na vrcholné státní návštěvy nepočítají. Třeba v případě dubnové návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy přišla vnitro a armádu na dvacet miliónů korun.

Papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.

Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.

Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.

Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (sloužil pontifikát v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

Zejména pro církevní hodnostáře je návštěva papeže mimořádnou událostí. Benedikt XVI. je již druhou hlavou katolické církve, která Česko v průběhu svého pontifikátu navštíví. Jeho předchůdce Jan Pavel II. zavítal do České republiky v letech 1990, 1995 a 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám