Hlavní obsah

Ministerstvo zaregistrovalo TOP 09, přihlásilo se zatím 600 zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo stranu TOP 09, kterou formuje exministr financí a bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. Podle záznamu na ministerském webu sídlí nový politický subjekt v Praze v Revoluční ulici číslo 24. Strana se oficiálně jmenuje pouze TOP 09, stejná je i její zaregistrovaná zkratka. Kalousek řekl, že strana nyní eviduje 600 přihlášek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zleva Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek, Ludmila Müllerová a Karel Schwarzenberg

Článek

"Sjezd bude na podzim, nyní je naší prioritou program a sestavení kandidátek. Chceme také, aby měli zájemci čas přečíst si program a rozhodnout se. Na ustavení orgánů na všech úrovních nyní není čas," uvedl. Podle zákona bude do rozhodnutí sjezdu o stranických orgánech rozhodovat ve sboru přípravný výbor. Jeho mluvčím a lídrem je Karel Schwarzenberg, uvedl Kalousek.

O exministrovi zahraničí Schwarzenbergovi se spekuluje také jako o lídrovi pražské kandidátky TOP 09. Kandidátní listiny by měla nová strana mít hotovy koncem července.

I když stranu ministerstvo zaregistrovalo v pátek, už minulý týden figurovala ve výsledcích zkoumání preferencí agentury CVVM. Kalousek si proto stěžoval na nefér jednání ze strany statistiků. Ti tvrdí, že respondentům žádný seznam stran nenabízeli. Dvě procenta preferencí, které TOP 09 dostal, byla spontánní reakcí veřejnosti. V době zveřejnění záměru stranu založit průzkumy hovořily o tom, že o stranu se zajímá až 40 procent obyvatel. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám