Hlavní obsah

V úspěch TOP 09 věří 44 procent lidí

Právo, Lukáš Bek

Strana TOP 09 založená exministrem financí Miroslavem Kalouskem má podle značné části veřejnosti šanci uspět v říjnových sněmovních volbách. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Factum Invenio pro deník Právo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Článek

Na dotaz, zda projekt, v jehož čele je bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, může u voličů uspět, odpovědělo "rozhodně“ či "spíše“ kladně přesně 43,8 procenta dotázaných.

To samozřejmě neznamená, že by podle těchto dat mohla Kalouskova strana dosáhnout skutečně tak vysokého výsledku, nicméně ukazuje se, že ji lidé berou vážně. Oba lídři ji představili teprve před týdnem a v pondělí požádali o registraci. [celá zpráva]

Ředitel Factum Invenia Jan Herzmann i s odkazem na další šetření k šancím TOP 09 pro Právo poznamenal: "Já si myslím, aspoň to tak vypadá, že přes těch pět procent by to skutečně mohlo být.“ Šéf agentury Factum odhaduje, že reálných by za určitých podmínek mohlo být i deset procent podpory.

Foto: Factum Invenio, Právo, Právo

Tahounem je Schwarzenberg

Z průzkumu také vyplývá, že se Kalouskovi vyplatil tandem se Schwarzenbergem, který ještě nedávno podporoval Stranu zelených, za niž byl ve vládě. Schwarzenberg své rozhodnutí zdůvodnil tím, že u zelených už nebude prospěšný. [celá zpráva]

Nové straně prospěje podle poloviny dotázaných (49,5  procenta). Pozice bývalého šéfa diplomacie je tak v očích veřejnosti silnější než Kalouskova. Ten prospívá TOP 09 podle 30,4 procenta dotázaných.

Foto: Právo

Herzmann připouští, že TOP 09 bude sbírat voliče i u příznivců ODS, bude se však podle něj jednat spíše o malou část. Hlavní motivací může být taktická volba, jejímž cílem bude dostat Kalouskovu a Schwarzenbergovu stranu do Sněmovny a umožnit tak vznik pravicové koalice.

"Není vyloučeno, že část voličů ODS půjde na tuhle takzvanou taktickou volbu a bude volit tuto stranu jenom proto, aby byla v parlamentu,“ soudí Herzmann.

Koalice s ODS by nevadila

I eurovolby podle šéfa Factum Invenia ukázaly, že existuje zhruba 25 procent voličů, kterým vadí dva hlavní hráči na politické scéně – ODS a ČSSD. "I kdyby polovina z nich šla do toho, že bude volit nějakou stranu, která má šanci, tak je to pořád 12 procent. To je opravdu hodně,“ domnívá se Herzmann. TOP 09 podle něj může uspět, pokud půjde za dlouhodobými cíli.

Hodně diskutovanou otázkou je, zda TOP 09 uzavře předvolební koalici. Kalousek odmítl, že by se chtěli vnucovat na kandidátky ODS, spolupráci však nevyloučil. I na to se ptal průzkum.

Vyplynulo z něj, že 22,3 procenta lidí by koalice s ODS "spíše motivovala k volbě této strany“ (TOP 09). U dalších 45 procent by koalice neměla na rozhodování vliv.

TOP 09 chce také spolupracovat s hnutím Starostové a Nezávislí. Ani toto uskupení by jako partner Kalouskovy a Schwarzenbergovy strany nevadilo. K volbě by motivovalo pětinu (20,3 procent) a pro většinu, 57,6 procenta, by nemělo vliv. Průzkum proběhl v pondělí a v úterý mezi tisícovkou respondentů.

Jak si stojí politici TOP 09 u voličů stran
Karel Schwarzenberg
TOP 09ODSČSSDKSČMKDU-ČSLSZ
85,769,338,514,151,565
Miroslav Kalousek
TOP 09ODSČSSDKSČMKDU-ČSLSZ
68,959,321,721,939,425
Pozn.: V tabulce uvádíme v procentech odpovědi potenciálních voličů TOP 09 a stran zastoupených ve Sněmovně, kteří řekli, že představitelům nové strany „rozhodně“ nebo „spíše“ důvěřují.

Reklama

Související témata:

Související články

Liška tvrdí, že ho lákali do TOP 09

Prozatímní předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška řekl ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce, že ho nová strana TOP 09 lákala, aby...

Výběr článků

Načítám