Hlavní obsah

Volby do EP rozhodne schopnost stran řešit krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi, kteří se první červnový víkend chystají k volbám do Evropského parlamentu, se budou nejčastěji rozhodovat pro ty strany a seskupení, které jsou podle nich schopny nejlépe řešit hospodářskou krizi. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Europoslanci za jednotlivé strany se sešli v úterý ve studiu ČT.

Článek

Celkem 35 procent Čechů považuje za nejdůležitější hledisko pro rozhodování, aby strana dokázala řešit ekonomickou krizi. Podle dlouhodobé činnosti stran se bude rozhodovat 28 procent voličů, vyplývá z průzkumu.

Téměř pětina lidí uvedla, že se při volbách do EP rozhodne podle aktuální nabídky politických stran. Průběh předsednictví EU bude při volbách důležitý pro osm procent respondentů, 11 procent lidí bude klást důraz na otázky kolem vyslovení nedůvěry vládě a vládní krize.

K debatě se ve studiu ČT sešli Jan Zahradil z ODS, Libor Rouček (ČSSD), Miloslav Ransdorf (KSČM), Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Josef Zieleniec (SNK-ED) a europoslanec Vladimír Železný.

Právě na popud Železného se účastníci nejprve přeli o pravomoci parlamentu. Železný si stěžoval na malé pravomoci. Vadí mu, že většinu návrhů může dávat jen Evropské komise. Ostatní se postavili proti němu.

Následně se řešilo například to, zda má instituce hlasovat o věcech, které s Evropou zdánlivě nesouvisí, například o postojích k událostem v Myanmaru. Železný byl proti, podobná usnesení hájil například Rouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám