Hlavní obsah

Poslanci se zalekli vyvlastňování pozemků pod letišti a novelu vrátili

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu vrátili do druhého čtení novelu zákona o civilním letectví. Jak Právo upozornilo, obsahovala novela i pozměňovací návrh, který by umožnil vyvlastnění pozemků pod letištěm bez ohledu na majitele a samosprávu. Zákon budou projednávat na některé z dalších schůzí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Předkladatel návrhu, poslanec Pavel Hojda (KSČM) ujišťoval kolegy, že novela není zaměřena na vyvlastňování pozemků, nicméně i on uznal, že formulace obsažená v pozměňovacím návrhu je diskutabilní.

Proti přijetí zákona se ostře ohradil exministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který označil případné přijetí zákona ve stávající podobě za největší zásah do soukromého vlastnictví po roce 1989. "Bylo by to otevírání Pandořiny skříňky," varoval Říman s tím, že následně by se dle stejného logiky věci mohly vyvlastňovat i další pozemky, na nichž stojí kupříkladu školy či zdravotnická zařízení.

Bývalý ministr Petr Gandalovič přišel nakonec s návrhem, aby byl zákon vrácen do druhého čtení, což poslanci nakonec poměrem hlasů 109 ku 12 podpořili.

Proti zákonu se vzedmula vlna nevole poté, co Právo zjistilo, že novela obsahuje i pozměňovací návrh, který by umožnil fakticky vyvlastnit pozemek pod letištěm, a to bez ohledu na názor majitele pozemku i orgánů místní samosprávy. [celá zpráva]

V novele byla vypuštěna podmínka o souladu s územním rozhodnutím, čímž by se vyřadily z rozhodování místní volené orgány. Nejednalo by se však o vyvlastnění, ale pouze o zřízení věcného břemena. Na pozemku by mohlo být provozováno pouze létání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám