Hlavní obsah

ČSSD: Jestli vláda podpoří poplatky, zvážíme důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci sociální demokracie David Rath a Zdeněk Škromach v úterý pohrozili, že ČSSD nevysloví důvěru úřednické vládě Jana Fischera, pokud bude trvat na zachování regulačních poplatků ve zdravotnictví. Vadí jim příznivý postoj nové ministryně zdravotnictví Dany Juráskové k poplatkům.

Článek

Jurásková, kterou do úřednické vlády nominovala ODS, při přebírání úřadu po své předchůdkyni Daniele Filipiové prohlásila, že je proti rušení poplatků ve zdravotnictví.

"My od ní očekáváme, byť je navržena Občanskou demokratickou stranou, minimálně neutrální postoj k těm poplatkům a jejich rušení," uvedl Rath. Podle něj by řada poslanců ČSSD měla velký problém s vyslovením důvěry vládě v případě, že se zachování poplatků stane zásadním tématem.

Pokud by ale sociální demokraté podmiňovali vyslovení důvěry Fischerově vládě právě zrušením poplatků, jednalo by se o dodatečnou podmínku, která nebyla zmíněna v dohodě, jež stála u vzniku překlenovacího úřednického kabinetu.

"Tohle téma by měla nechat spíše na politickou reprezentaci a spíš by se měla věnovat tématům, jak řešit financování například zdravotnictví a podobně," řekl k tomu Škromach a naznačil, že by se skutečně poplatky mohly stát alfou a omegou i další české vlády.

"I pan premiér Fischer si uspořádá myšlenky a představu, s čím přijde žádat o důvěru do Poslanecké sněmovny," podotkl.

Rath tvrdí, že má podporu pro omezení poplatků

Poslanci se ve 14 hodin sešli k mimořádné schůzi, která se má zabývat právě rušením poplatků. Občanští demokraté chtěli svými hlasy projednávání těchto návrhů zamezit, pořad schůze však byl schválen.

Jurásková při pondělním převzetí svého úřadu uvedla, že chce uhájit poplatky v současné podobě. Vidí v nich zásadní regulační prvek, který brání zneužívání zdravotní péče. Podle ní nejde o to, kolik peněz se z poplatků vybere, ale o to, že jdou na úhradu nákladné péče.

Levicová opozice chce na mimořádné schůzi Sněmovny prosadit zrušení poplatků, nebo alespoň jejich významné omezení. Minimálně pro prosazení druhé varianty by se mohla podle Ratha najít ve Sněmovně potřebná nadpoloviční většina všech poslanců.

Anketa

Je podle vás správné, že ČSSD spojuje podporu Fischerově vládě se zrušením poplatků?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17804 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám