Hlavní obsah

Sobotka: Klausovy výroky jsou nepromyšlené emocionální gesto

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim, jas

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se v pondělí ohradil proti odmítavému postoji prezidenta Václava Klause vůči ratifikaci Lisabonské smlouvy. Jeho výroky označil za nepromyšlené emocionální gesto, které zpochybňuje i roli českého předsednictví EU. Klaus na Sobotkova slova hned reagoval, připomněl šéfovi Senátu, že loni o postoji Senátu mluvil jinak.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Podle něj jsou Klausova slova o „selhání politických elit“, která pronesl krátce po schválení Lisabonu v Senátu, útokem vůči zákonodárcům a senátorům. [celá zpráva]

Česko by se podle Sobotky nemělo nechat dále izolovat od Evropské unie obzvláště po ostudném svržení české vlády v době jejího předsednictví Radě EU. Klaus a lidé z jeho okolí však dle Sobotkových slov usilují o destrukci unie.

Hrad připomněl Sobotkovi jeho loňská slova

Na Sobotkovo vystoupení záhy reagoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat, který oznámil, že "Sobotka by měl být ve svých názorech a postojích k Lisabonské smlouvě konsistentní".

Ochvat citoval Sobotkova slova z loňského srpna, kdy při setkání s prezidentem řekl: „Postup českého Senátu při ratifikaci lisabonské smlouvy o reformě institucí EU bude záležet i na tom, jak se k dokumentu nyní postaví Irsko.“ Sobotka tehdy řekl, že Irové svým "ne" dali jasný signál, a s nadsázkou se proto dá říci, že smlouva je nyní "mrtvá".

Šéf senátu také naznačil, že senátoři za ODS by mohli smlouvu podpořit v případě,  že by s ní souhlasili Irové.  "K tomu není třeba nic dalšího dodávat," uzavřel Hrad své prohlášení.

Klaus odmítl podepsat Lisabonskou smlouvu, protože ji pokládá za "mrtvou“ od doby, kdy jí Irsko v referendu vyslovilo nesouhlas. Hodlá také počkat, jestli ji napadnou její odpůrci v Senátu u Ústavního soudu.  

Spekulace místopředsedkyně senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) o zažalování Klause z velezrady v případě dalších obstrukcí u Ústavního soudu jsou však podle Sobotky lehkomyslné a nikdo další ze senátorů je již nepodpoří. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám