Hlavní obsah

Noví europoslanci si polepší, budou mít o 100 tisíc vyšší plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští europoslanci, kteří budou zvoleni v červnových volbách do europarlamentu, budou mít plat 7000 eur( 185 tisíc korun). Dosavadní české osazenstvo EP přitom dostávalo od státu odměny ve výši 86 500 korun.

Článek

Všichni europoslanci nezávisle na státní příslušnosti by měli dostávat 7000 eur z evropských peněz. Dosud státy své zástupce v EP platily na základě vlastního uvážení.

EU schválila změnu platových podmínek už v roce 2005, ale zákon zatím nebyl přijat. V té době brali například italští zastupitelé 12 tisíc eur (tehdy 360 tisíc Kč), ale maďarští jen 800 eur (tehdy 24 tisíc korun.

Přijetí zákona, který by umožnil změnu platové úrovně českých europoslanců, prosazují poslanci Pavel Krill z ODS, Zuzana Dolejšová z ČSSD a Ondřej Liška ze Strany zelených, kteří tento týden návrh zákona o statusu poslanců EP předložili Sněmovně. Nejdříve návrh posoudí vláda, pak i samotná Sněmovna. Poslanci trvají na tom, aby byla norma přijata ještě do červenci, než začne platit evropská úprava.

Návrh zákona navíc upravuje dosavadní ustanovení, která se týkají sociálního zabezpečení, důchodů a nemocenské českých zastupitelů v EP. Eurposlanci by také měli odavádět daně ve prospěch EU.

V Česku se volby do Evropského parlamentu konají 5. a 6. června a bude zvoleno 22 zastupitelů. Podle navrhované změny statusu europoslance by měl stát ročně ušetřit více než 22 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám