Hlavní obsah

Romové chtějí vytvořit ochranné hlídky

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V souvislosti se žhářským útokem z Vítkova, chtějí někteří aktivisté z romských sdružení zřídit ochranné hlídky, které by spolupracovaly s místními samosprávami a policií. Vláda ústy premiéra Mirka Topolánka v pondělí oznámila, že na svém posledním řádném zasedání za 14 dní představí strategii boje proti extremismu.

Článek

Romové vyzvali představitele státu i veřejnost, aby se postavili sílícímu extremismu. "Dnes jsou na řadě Romové, zítra to může ale být kdokoliv z vás," uvedli v prohlášení na stránkách sdružení Romea.

V souvislosti s posledními událostmi připravují Romové veřejnou sbírku a chystají i uspořádat i protestní shromáždění. Vzniknout by podle nich měly také ochranné hlídky, které by spolu s místní samosprávou a policií dohlížely na bezpečnost v rizikových oblastech. "Jejich cílem není provokovat násilí, ale pomoci zajistit ochranu vlastním rodinám," uvádí sdružení.

Vláda představí, jak bojovat s extremismem 

S ohledem na víkendové události ve Vítkově na Opavsku a v Ústí nad Labem se extremismem zabývala i vláda Mirka Topolánka. Celková koncepce by měla být schválena za 14 dnů.

Kabinet bude ve své strategii zohledňovat jak prvky represe tak prevenci. Ta by měla odstranit kořeny vzniku extremismu v ČR. Bližší informace k materiálu Topolánek nesdělil.

V české společnosti je poměrně velký skrytý a latentní rasismus, o kterém se vůbec nehovoří
premiér Mirek Topolánek

Uvedl pouze, že by se například mohl změnit termín, do kdy musí úřady rozhodnout o případném zamítnutí demonstrace. Nyní má státní aparát na rozhodnutí o zamítnutí tři kalendářní dny, v budoucnu by se lhůta mohla změnit na tři pracovní dny.

"V české společnosti je poměrně velký skrytý a latentní rasismus, o kterém se vůbec nehovoří," řekl premiér. Zároveň pochválil práci police, která podle jeho slov zvládla sobotní pochod pravicových radikálů ulicemi Ústí nad Labem. [celá zpráva]

Kabinet se však extremismem zabýval i kvůli žhářskému útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku, neboť existuje důvodné podezření, že šlo o rasově motivovaný čin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám