Hlavní obsah

Do domu na Opavsku někdo vhodil zápalné lahve, dvouletá holčička v kritickém stavu

Právo, Novinky, Tomáš Reiner, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Při požáru rodinného domku ve Vítkově na Opavsku se v noci na neděli popálili tři lidé. Nejhorší je stav dvouleté holčičky, která utrpěla popáleniny na více než 80 procentech těla. Dítě je v kritickém stavu. Vážné popáleniny utrpěla i její 27letá matka a 33letý muž. Podle policie do objektu někdo vhodil zápalné lahve. Dům obývala romská rodina, ta neměla v domě trvalé bydliště.

Článek

„Romská rodina neměla ve vyhořelém domě trvalé bydliště, měla trvalý pobyt v jiném domě, nevím, jak se tam dostali,“ řekl starosta Pavel Smolka (nezávislý). „Jedná se o dům v soukromém vlastnictví, už před lety jsme se zajímali, kdo je jeho vlastníkem,“ dodal. Majitele se ale nepodařilo zkontaktovat."

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve VítkověVideo: ČTK

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve Vítkově. Zdroj: ČTK.

Podle starosty zatím nebyly vůči Romům ve městě zaznamenány extremistické výpady, Romové si maximálně stěžovali, že nebyli obslouženi v restauraci.

Záchranka přijela do tří minut

Matka dovlekla dítě do místní léčebny dlouhodobě nemocných, jejíž personál zalarmoval těsně před půlnocí hasiče i záchranku.

Dům zapálily zápalné lahve - další video z místa. Zdroj: TV Prima.

„Posádka rychlé lékařské pomoci byla u postižených během tří minut. Stav dvouletého děvčátka byl velmi vážný, protože utrpělo rozsáhlé popáleniny II.-III. stupně. Zasaženy byly prakticky všechny části těla, v rozsahu více než 80% tělesného povrchu, navíc došlo k nadýchání zplodinami hoření,“ uvedl mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Holčičku převezl záchranářský vrtulník do nemocnice v Ostravě-Porubě, je napojena na umělou ventilaci a v kritickém stavu.

Foto: Repro ČT, Novinky

FOTO: Repro ČT, Novinky

Dívčina matka utrpěla též popáleniny II. až III. stupně v celkovém rozsahu 25 až 30 procent tělesného povrchu. Také ji sanitka odvezla do porubské nemocnice. Muž, který se po přivolání policie a záchranky rovněž už nenacházel v domě, utrpěl vážné popáleniny zad a končetin, a to v rozsahu asi 25 procent. Skončil na chirurgii opavské nemocnice.     

Rasový útok je vyšetřovací verzí

„Z prvotního šetření vyplývá, že o půlnoci někdo do rodinného domu vhodil zápalné lahve,“ řekl Právu mluvčí opavské policie René Černohorský.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

FOTO: Ožana Jaroslav, ČTK

Krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská Právu řekla, že se v domě s noci nacházela celá rodina, kolem osmi osob, které v tu dobu spaly. „K samotnému útoku mohu říci, že policisté opravdu nalezli na místě skutku předměty, které připomínaly, kdyby se složily, lahev. Takže v této chvíli se jeví jako jedna z možných, pravděpodobných verzí také rasový útok. Policie zatím případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení a ublížení na zdraví.

Foto: Repro ČT, Novinky

FOTO: Repro ČT, Novinky

Mluvčí hasičů Petr Faster popsal požár jako rozsáhlý. Obyvatelé se prý nejprve pokoušeli oheň uhasit vlastními silami. Pěti osobám se podařilo vyváznout bez zranění. Faster škodu předběžně odhadl na 450 tisíc korun.

Prohlášení premiéra Topolánka k útoku:
Jsem vážně znepokojen nárůstem extremismu v České republice, jehož nejnebezpečnějším projevem jsou přímé útoky na zdraví a životy.
Události ze včerejší noci ve Vítkově na Opavsku musí být důsledně vyšetřeny a věřím, že policie a státní zastupitelství pro to učiní vše, zejména že objasní, zda tento případ má rasový podtext. To však nestačí. Je také třeba bojovat s ideologickým extremistickým podhoubím, z něhož se rodí podobné žhářské a další útoky. Ukazuje se, že důsledný postup ministerstva vnitra a policie přináší výsledky, jak dokazuje zvládnutí extremistického pochodu v Ústí nad Labem.
V tomto úsilí musíme pokračovat. Je zřejmé, že existuje souvislost mezi politickou aktivizací extremistů a přímým násilím vůči obyvatelům. Tuto spirálu zla je zapotřebí včas rozetnout. Proto jsem se rozhodl, že postup proti extremismu zařadím jako mimořádný bod na zítřejší jednání vlády.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR

Žhářské útoky na obydlí romských rodin

  • 11. července 1994 - V Jablonci nad Nisou-Zeleném údolí zaútočila skupinka příslušníků hnutí skinheads zápalnými lahvemi na byt romské rodiny. Dvanáctiletá dívka a její matka utrpěly těžké popáleniny.
  •  4. února 1996 - V Krnově na Bruntálsku vhodila čtveřice mladíků okny do dvou přízemních bytů zápalné láhve. Jeden z požárů uhasili až hasiči. Další útok následoval 16. února. Z obou útoků bylo obviněno šest mladíků, jeden byl poslán na tři roky do vězení.
  • 17. ledna 1998 - Skupina mladíků hodila v Krnově na Bruntálsku zápalnou láhev do přízemního bytu romské rodiny. Osmačtyřicetiletá žena utrpěla těžké popáleniny druhého a třetího stupně, muž byl zraněn lehce. Policie obvinila tří místní mladíky, jeden byl poslán na dva roky do vězení
  • 28. února 1998 - V Krnově hodili výtržníci do okna přízemního bytu Romů zápalnou láhev.
  • 19. října 1998 - Zápalnou lahví zaútočil neznámý pachatel na byt romské rodiny v Ostravě-Mariánských Horách.
  • 12. června 1999 - Dvě zápalné lahve zapálily obydlí Romů v Plavech na Jablonecku.
  • 24. července 2002 - Dvě zápalné láhve vhodili tři neznámí žháři do domu Romů v Karviné-Hranicích.
  • 30. června 2007 - Neznámí žháři hodili zápalnou láhev do domku romské rodiny ve Vrbně pod Pradědem.
  • 21. září 2008 - Do bytu romské rodiny v Bruntále hodili zápalnou láhev.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám