Hlavní obsah

Kalousek přemýšlí o založení nové strany

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Založit, či nezaložit novou politickou stranu? To je otázka, nad kterou v těchto dnech intenzivně přemítá odstupující ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Ten v rozhovoru pro sobotní Právo naznačil, že se do konce května rozhodne, zda se do riskantního podniku pustí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

„Co když přemýšlím o tom, že na politické scéně chybí politická síla, která akcentuje odpovědnost vůči budoucnosti,“ reagoval v rozhovoru Kalousek na otázku narážející na jeho rozhodnutí nekandidovat ve sněmovních volbách za žádnou parlamentní stranu.

Jaký by měla asi strana program, lze vyčíst z Kalouskových slov: „Naše babičky tomu říkaly půvabně: Myslet na zadní kolečka. Mě nikdy žádná ekonomická studie nepřesvědčila o tom, že by stát neměl přemýšlet jako každá zdravá rodina. To znamená hlavně se příliš nezadlužit, aby nám nesebrali střechu nad hlavou.“

O Kalouskově úmyslu se v kuloárech spekuluje již řadu týdnů. V pátek se na to odvolal šéf lidovců Jiří Čunek, který se netají tím, že by odchod svého největšího stranického rivala ze strany uvítal.

„Slyšel jsem, že o založení nové strany se svým křidélkem uvažuje, ale nevěřím tomu, že by se mu podařilo od KDU-ČSL odlákat podstatnou skupinu voličů, protože máme program, který lidé volí, protože není pravicový, a Kalousek takový program bude zřejmě prosazovat,“ řekl Právu Čunek. Dodal, že případná nová strana by odlákala spíše voliče ODS.

Vodrážka: koalice s Kalouskem? Proč ne!

Kalousek chce o svých plánech mluvit až po volebním sjezdu KDU-ČSL, který proběhne na konci května. Výsledek sjezdu by totiž mohl změnit síly u lidovců, na šéfa strany kandiduje Kalouskovi blízký europoslanec Jan Březina.

Je také otázkou, zda by Kalousek dokázal do říjnových předčasných voleb poskládat stranu, která by kandidovala samostatně do voleb. Možností je vytvořit předvolební koalici s ODS. O předvolebním spojenectví s ODS Kalousek uvažoval ještě jako předseda lidovců, ale jeho nápad narazil ve straně na odpor.

První místopředseda ODS David Vodrážka nevyloučil, že by mohli s Kalouskovou novou stranou spojit síly v předčasných volbách. „Určitě bych ji dopředu nevylučoval, ale to vždy závisí u té konkrétní strany na jejím programu a jejím zaměření. Takže nemůžu říct dopředu ano, či ne, rozhodně bych to nevylučoval,“ řekl Právu Vodrážka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám