Hlavní obsah

Nečas: Sociální pojištění budou moci firmy splácet až tři roky

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ve čtvrtek oznámil, že firmy, které nebudou mít v souvislosti s nynější hospodářskou krizí prostředky na platbu sociálního pojištění, je budou moci splácet až tři roky. Ministr to oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

První splátky přitom mohou být podle Nečase pouze v minimální výši a úhrada největší částky se přesune na konec tříletého období, kdy by už měla krize odeznívat.

Úřady budou podle Nečase dlužníkům maximálně vycházet vstříc a budou jim, pokud to bude možné, odpouštět i penále. Podle Nečase již nyní úřady zaměstnavatelům na penále odpouštějí přinejmenším dvě třetiny jeho celkové výše.

Penále naběhlé z důvodu krizového vývoje bude promíjeno zcela.
Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí

Nečas také oznámil, že k tomuto opatření nebude potřeba měnit stávající legislativu a dopady na příjmy státního rozpočtu budou minimální. Dočasné opatření bude podle Nečase platit pouze po dobu krize; za jakých podmínek bude ukončeno, však ministr neupřesnil. 

Hospodářská komora opatření vítá

Navržené změny znamenají finanční úlevu a více času pro podniky, které se v mnoha případech dostávají do platebních problémů v období krize, kdy se dramaticky zhoršila platební morálka mnoha podniků a některé z nich se tak dostávají do druhotné platební neschopnosti, reagoval na rozhodnutí ministerstva prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Pravidla EU podle Nečase považují prominutí penále ve výši přes 200 tisíc eur (5,2 miliónu korun) za uplynulé tři roky za veřejnou podporu. Úřad na ochranu hospodářské soutěže ve spolupráci s evropskými institucemi nyní připravuje opatření, na jehož základě by tuto podporu bylo možné zvýšit až na 500 tisíc eur (13 miliónů korun).

O případném prominutí penále do výše 200 tisíc korun budou rozhodovat okresní správy sociálního zabezpečení; do výše jednoho milionu korun rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). V případě vyššího dluhu na penále bude o prominutí penále rozhodovat speciální komise ministerstva práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám