Hlavní obsah

Výroba nových transportérů je připravena, na tahu je vláda

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práci pro 120 specialistů na vojenskou výrobu a 2,1 miliardy korun má Vojenskému opravárenskému podniku 025 (VOP 025) Nový Jičín přinést spolupráce se společností General Dynamics na zakázce na dodávku obrněného transportéru Pandur II pro českou armádu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvních sedm koreb transportérů je v halách novojičínského VOP 025 již od roku 2007. Pak ale vláda kontrakt na Pandury zrušila a podnik přestal na obrněných vozech pracovat.

Článek

Smlouvu na dodávku 107 Pandurů od rakouské firmy Steyer, jež patří do skupiny General Dynamics, by měla v nejbližší době schvalovat vláda. Původní kontrakt na 199 transportérů za více než 20 miliard korun vláda vypověděla na konci roku 2007, neboť nedostala od Steyeru včas první objednané kusy.

Po složitých jednáních ale dostala rakouská společnost ještě jednu šanci, nyní však už jen na 107 obrněných vozidel. A právě VOP 025 Nový Jičín má být nejdůležitějším partnerem General Dynamics při plnění vojenské zakázky.

„Kromě sedmnácti kusů transportérů, které byly vyrobeny přímo v General Dynamics, bude vývoj a výroba zbylých devadesáti kusů probíhat tady v České republice,“ uvedl ve čtvrtek výrobně-technický ředitel novojičínského státního podniku Adolf Veřmiřovský s tím, že VOP 025 bude mít na zakázce největší podíl.

Bez zakázky hrozí propouštění

„Podle vyjednávané smlouvy se jeho rozsah ve prospěch tohoto podniku zvýší, a to hlavně v oblasti vývoje,“ upozornil prezident General Dynamics John C. Ulrich, jenž ve čtvrtek s Veřmiřovským podepsal memorandum o spolupráci. Výroba čtyř variant transportéru označených Pandur II má začít již letos a skončit v roce 2013.

„Součástí spolupráce našeho podniku s General Dynamics není jen vývoj a výroba, ale budeme společně realizovat také zpracování kompletní průvodní dokumentace a zabezpečovat záruční i pozáruční servis transportérů. Budeme také zajišťovat verifikaci vozidel při zkouškách, které bude mít na starost VOP Šternberk,“ upřesnil Veřmiřovský.

Řekl také, že pokud by vláda zakázku neschválila, musel by novojičínský podnik, jenž nyní zaměstnává řádově 700 lidí, propustit valnou většinu ze 120 specialistů z oblasti vojenské techniky. „Neměli bychom pro ně práci.“

Záleží na rozhodnutí vlády

Kdy přesně začnou zaměstnanci VOP 025 na Pandurech pracovat výrobně-technický ředitel nedokázal říct. „To bude záležet na tom, kdy rozhodne vláda. My jsme připraveni zahájit vývoj transportérů okamžitě a výrobu na konci třetího nebo začátku čtvrtého čtvrtletí,“ odhadoval.

Podle Veřmiřovského nemůže spolupráci narušit ani možné plánované sloučení VOP 025 Nový Jičín s VOP 026 Šternberk.

Kontrakt pro českou armádu ale není jedinou zakázkou, na které VOP 025 s General Dynamics spolupracuje. „Přesvědčili jsme se, že VOP 025 je pro nás dobrým partnerem. Již běží dodávky koreb pro portugalskou zakázku a v budoucnu bude VOP 025 poskytovat logistickou podporu pro náš projekt v Kuvajtu,“ oznámil Ulrich.

Reklama

Související články

Vláda dala transportérům Steyr další šanci

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) rakouská firma Steyr souhlasila s dalšími zkouškami obrněných transportérů, které nabízí české armádě....

Vláda si pandury ještě jednou otestuje

Kabinet Mirka Topolánka schválil memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr pro českou armádu....

Výběr článků

Načítám