Hlavní obsah

Kraje jsou bez peněz, KSČM navrhuje víc zadlužit stát

Právo, Novinky, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve čtvrtek vyzval vládu Mirka Topolánka (ODS), aby řešila finanční propad rozpočtů krajů, měst a obcí způsobený ekonomickou krizí. Peníze navrhuje získat pomocí státních dluhopisů. Upozornil, že s koncem loňského roku spadlo do deficitu devět z 13 krajů a situace se nelepší.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Dolejš

Článek

Dolejš na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že k poslednímu prosinci roku 2008 spadlo devět z 13 krajů do deficitu celkově 1,3 miliardy korun. Šlo podle něj sice o důsledek fakturace koncem roku, ale situace se podle něj nelepší ani nyní. Nejhorší je podle Dolejše ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.  

Dolejš Novinkám sdělil, že při srovnání příjmů státního rozpočtu za leden 2009 se stejným měsícem loňského roku došlo k poklesu o 14 procent. Obdobný pokles podle něj lze očekávat u krajů. 

Pokud by se letos ekonomika propadla v důsledku krize o dvě procenta, podle Dolejše by obce tratily 18,8 miliardy a kraje 6,6 miliardy korun. "Pro přiblížení, výpadek zhruba desetiny daňových příjmů by v Praze, kde jde o asi 40 miliard korun, znamenal snížení příjmů o čtyři miliardy korun,“ upozornil Dolejš.

Na rok až dva se stát víc zadlužit může, míní Dolejš

"Vláda by se měla urychleně zabývat dopady hospodářské krize na územní rozpočty,“ vyzval. "Bude nutné zvážit větší emisi státních dluhopisů,“ řekl. "Je nutné překročit Rubikon snižování váhy státu,“ doplnil s tím, že po dobu jednoho nebo dvou let je navýšení dluhu státu možné.

Připustil ale, že na trhu dluhopisů je v Evropě "trošičku těsno“.

Je to nesystémové a dluhopisy nikdo nechce, zní z koalice

"Je to nesystémové řešení a navíc mi to přijde velice nereálné, neboť dluhopisy se nyní neobyčejně špatně prodávají," řekl Novinkám poslanec rozpočtového Sněmovny Miloš Patera z ODS.

"Neznám nikoho ze zahraničních ani tuzemských investorů, kdo by měl tolik volných prostředků, aby si nyní kupoval státní dluhopisy," doplnil Patera.

Šéf Finančního výboru středočeského krajského zastupitelstva Pavel Jetenský (KSČM) uvedl, že mají vypracovány tři krizové scénáře vývoje ekonomiky. Na nulový růst, propad minus pět procent a dokonce i minus deset procent. "Všechny tři scénáře končí schodkem,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám