Hlavní obsah

Líným soudcům půjde po krku plzeňská "inkvizitorka"

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/PRAHA

Šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená se stane novou posilou ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v tažení proti pomalým soudcům. Čtyřiapadesátiletá žalobkyně, která je pověstná důrazem na dodržování pracovní morálky u svých podřízených, by měla v roli „inkvizitorky“ začít fungovat od příštího měsíce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se na severočeské soudce zlobí. Vybral si proto posilu.

Článek

„Státní zástupkyně Zelená bude spolupracovat s ministerstvem spravedlnosti na dalším šetření a prověrkách soudů v Severočeském kraji,“ řekl ve čtvrtek Právu Jiří Hovorka z ministerstva spravedlnosti.

Právě justice na severu Čech leží Pospíšilovi nejvíce v žaludku. Koncem loňského roku  proběhla na vybraných severočeských soudech prověrka, po které ministerští úředníci podali čtyři kárné návrhy a tři výtky na soudce Okresního soudu v Chomutově za neúměrné průtahy.

Zelená bude na ministerstvu působit v rámci tříměsíční stáže. Proč vsadil Pospíšil právě na žalobkyni z Plzně, není jasné. Vedení ministerstva se k tomu nevyjádřilo.

Podle zjištění Práva Zelená vévodí žebříčku vedoucích státních zástupců co do počtu podaných kárných žalob na nečinnost svých podřízených. Z taláru například svlékla svého bývalého předchůdce Petra Moronga. Naposledy poslala před kárný senát loni v květnu  Blanku Špánkovou a Roberta Merkuna.

Špánková za průtahy v trestních věcech dostala důtku, u Merkuna kárný senát konstatoval, že žalobce opravdu porušil své povinnosti, ale jeho jednání nedosáhlo potřebné míry nebezpečnosti, aby ho mohl uznat jako kárné provinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám