Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným sněžením na začátku týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav vydal v neděli výstražnou informaci týkající se silného sněžení a možnou tvorbou sněhových jazyků a závějí. Výstraha platí od půlnoci v noci na pondělí do úterní noci pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj. Meteorologové předpokládají, že může v těchto regionech napadnout i v nížinách až 15 centimetrů sněhu.

Článek

Důvodem hustého sněžení bude frontální systém, který nad české území postupuje od severozápadu a v noci na pondělí začně ovlivňovat západní část ČR. V Čechách se od vyšších poloh, v jihozápadní polovině i v nižších polohách, budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Sněžení by mělo v pondělí navečer od severovýchodu postupně ustávat. 

Meteorologové očekávají, že v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji napadne v nížinách až 15 centimetrů nového sněhu a hrozí proto tvorba sněhových jazyků a závějí. V horských oblastech může napadnout až 25 centimetrů.

Sníh komplikoval dopravu již v neděli. S hustým sněžením se museli řidiči potýkat například na Jesenicku, ale i v dalších oblastech. Na Vsetínsku místy za poslední dva dny napadlo 50 až 80 centimetrů nového sněhu.

Deset centimetrů nového sněhu napadlo v noci na neděli například na Liberecku. Silničáři tam proto vyslali na zafoukané úseky komunikací šípové radlice.  V Liberci nasadili na boj s se sněhem i svůj nejvýkonnější stroj - ruskou sněhovou frézu.

Sněhové jazyky se v neděli mohou tvořit i na Jindřichohradecku a na Táborsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám