Hlavní obsah

Řidiče trápí na silnicích sněhové jazyky, na Jesenicku hustě sněží

Aktualizováno

Sněhové jazyky a rozbředlý sníh na silnicích. Takový obrázek čeká v neděli řidiče na silnicích v řadě míst Česka. Komplikovaná situace je zejména na Jesenicku, kde od nedělního rána hustě sněží. Silničáři proto nabádají řidiče k maximální opatrnosti.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Řidiči musí na silnicích počítat s problémy.

Článek

Na sněhové jazyky si dnes musejí dávat pozor motoristé na silnicích v Olomouckém kraji. Vítr zafoukává vozovky zejména v otevřených úsecích. Na Jesenicku a v části Šumperska navíc komplikuje dopravu husté sněžení. Řidičům silničáři doporučují jízdu se zvýšenou opatrností.

Na Jesenicku napadlo přes noc pět až deset centimetrů sněhu a sněhová nadílka zatím neustala. "Na silnicích leží nový sníh, technika provádí plužení i posyp," uvedl dispečer jesenických silničářů. Obdobná situace je na vozovkách v nejvyšších polohách Šumperska, zejména na Červenohorském sedle a v okolí Skřítku, kde rovněž hustě sněží.

Správci silnic dnes varují motoristy také před sněhovými jazyky. Tvoří se nejen na severu kraje, ale také na Přerovsku, Prostějovsku a místy na Olomoucku. Hlavní tahy v níže položených oblastech regionu jsou většinou holé a mokré.

Motoristé by si i v neděli ráno na východě Čech měli dávat pozor na sněhové jazyky. Na jejich výskyt silničáři upozorňují na Chrudimsku, Svitavsku, Orlickoústecku a Jičínsku. Na Orlickoústecku je špatně sjízdná silnice první třídy přes Suchý vrch. Na Svitavsku se ve vyšší polohách tvoří na komunikaci I/35 ledové plotny i sněhové jazyky.

Sněží také na Liberecku, kde v průběhu noci na neděli připadlo 10 centimetrů sněhu. Kvůli silnému větru se tvořily na horských silnicích na Jablonecku a Semilsku sněhové jazyky. Řidiči měli problémy hlavně v okolí Příchovic a Bedřichova, zaváté silnice je ale překvapily také u Sychrova.

K opatrnosti nabádají řidiče také cestáři z Vysočiny, kde také připadl nový sníh a některých silnicích nižších tříd se zde mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. Na dálnici D1 a frekventovaných tazích, které se solí, musejí řidiči počítat s rozbředlým sněhem.

Teploty ráno kolísají mezi minus osmi až minus dvěma stupni Celsia. Místy fouká nárazový a silný vítr. Ve výše položených oblastech občasně sněží. Na většině území je zataženo.

V Moravskoslezském kraji stále sněží, v některých oblastech musejí řidiči počítat s nárazovým větrem. Na většině silnic leží rozbředlý sníh. Ujetá vrstva sněhu pokrývá vozovky v Beskydech, na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Dopravu ztěžuje špatná viditelnost. Časně ráno se teploty v kraji pohybovaly od minus jednoho do minus sedmi stupňů Celsia.

Silný až nárazový vítr vytváří na silnicích závěje a sněhové jazyky. Opatrně by proto měli řidiči projíždět Bruntálskem, Ostravskem, Opavskem i Novojičínskem. Zbytky rozbředlého sněhu leží především na hlavních tazích v kraji. Na silnicích druhé a třetí třídy musejí řidiči počítat i s ujetou vrstvou sněhu nebo jeho zbytky po pluhování. Na novojičínských silnicích leží nová sněhová pokrývka.

Ve středních Čechách se po nočních sněhových přeháňkách místy tvoří jazyky. Pozor by si na ně měli dát řidiči na Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku. Na vozovkách nižších tříd ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu. Informuje o tom Ředitelství silnic a dálnic.

Dálnice a rychlostní komunikace jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné bez omezení. Na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v jižní části okresu Praha-východ se vyskytují sněhové přeháňky a na vozovkách zůstává slabá vrstva rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd na Benešovsku a Příbramsku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Teploty v kraji se ráno pohybovaly od minus osmi stupňů Celsia po nulu. Na většině území je zataženo.

Sněhové jazyky a závěje se místy tvoří i na silnicích na Vsetínsku. Na zafoukané silnice mohou motoristé narazit také na Kroměřížsku. Viditelnost v některých částech Zlínského kraje dále komplikuje sněžení.

Na Vsetínsku napadlo za poslední dva dny v oblastech od středních poloh 50 až 80 centimetrů sněhu a sněžení tam dosud neustalo. Na silnicích v okrese leží rozbředlý sníh či ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na nový či rozbředající sníh mohou motoristé narazit také na silnicích druhých a třetích tříd na Zlínsku a Uherskohradišťsku. Na Kroměřížsku je ve vyšších polohách na inertně udržovaných vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá posypem.  

Vítr na jihočeských cestách tvoří sněhové jazyky. Na silnicích nižších tříd také zůstává uježděný sníh krytý posypem a viditelnost místy snižují sněhové přeháňky. Řidiči by proto měli být za volantem opatrní, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Před sněhovými jazyky varují silničáři zejména na Táborsku a Jindřichohradecku. Téměř v celém kraji ale leží ujetý či zledovatělý sníh na komunikacích druhých a třetích tříd. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré.  

Reklama

Výběr článků

Načítám