Hlavní obsah

Palestinský prezident Abbás zrušil návštěvu Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zrušil svou plánovanou návštěvu České republiky. Důvodem jsou jednání o palestinské vnitropolitické situaci v Káhiře. Abbás se měl v Praze v pondělí sejít s prezidentem Václavem Klausem i premiérem Mirkem Topolánkem.

Foto: Fadi Arouri, Reuters

Palestinský prezident Mahmúd Abbás

Článek

"Vzhledem k neodkladným jednáním prezidenta Palestinské národní správy Mahmúda Abbáse v Káhiře o situaci na Blízkém východě se jeho pondělní oficiální návštěva v Praze po dohodě obou stran odkládá," sdělil ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat.

"O náhradním termínu návštěvy se rozhodne v průběhu týdne," dodal Ochvat.

Není jasné, zda Abbás zrušil také cesty do ostatních evropských zemí, navštívit měl i Francii, Británii, Itálii, Polsko a také Turecko. Ve středu měl promluvit v Evropském parlamentu. Podle ČTK chtěl v Evropě především diskutovat o prostředcích jak dosáhnout zachování příměří a obnovy pásma Gazy.

Česká republika v současnosti předsedá Radě EU a podílí se na řešení krize v pásmu Gazy, která souvisí s nedávným krvavým střetem Izraele s radikálním hnutím Hamás, které oblast ovládá.

Čtyřiasedmdesátiletý Abbás je předsedou strany Al-Fatah, v blízkovýchodním konfliktu zastává umírněný postoj, díky kterému se těší podpoře USA, EU i Izraele, na druhou stranu se proti němu obrací militantní Hamás, které volá po novém vedení pro Palestince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám