Hlavní obsah

Opozice nemá sílu zrušit poplatky, zřejmě ustoupí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli opozice horečně hledá spojence pro potvrzení prosincového rozhodnutí Sněmovny o plošném zrušení zdravotnických poplatků, nejpravděpodobnější se jeví varianta, že příští týden v dolní komoře projde senátní okleštěná verze. Důvod je jednoduchý: Vrásky na čele dělá ČSSD sněmovní procedura, která při rozhodování o zákonech vrácených Senátem přesně určuje pořadí, ve kterém se má hlasovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka připouští, že jeho strana bude hlasovat pro návrh omezení poplatků, který prošel Senátem.

Článek

Poslanci nejdříve budou rozhodovat o vráceném senátním znění, tedy o upravené verzi zákona. Ta osvobozuje od poplatků jen děti do 18 let a snižuje limit pro ně i pro seniory na 2 500 korun. Zůstaly by 60korunové platby v nemocnici a 90 korun na pohotovosti. Dál by platili všichni důchodci.

Až v případě, že tato verze, pro kterou tento týden zvedla ruku i většina senátorů ČSSD, nezíská podporu nadpoloviční většiny přítomných poslanců, přijde na řadu hlasování o původním znění zákona, tedy o plošném zrušení poplatků. To schválila Sněmovna v prosinci jen díky momentálnímu poměru sil v sále.

K tomu, aby opozice prosincové zrušení poplatků potvrdila, potřebuje mít 101 hlasů. Jenže tolik jich zatím nemá a stojí před dilematem: podpořit senátní verzi, nebo potom riskovat, že neprojde plošné zrušení a tím zůstanou poplatky v podobě, jako jsou dosud, což by byla jednoznačná prohra?

Rebelové vycouvali

V prosinci zvítězila opozice jen díky třem absentujícím rebelům ODS Vlastimilu Tlustému, Janu Schwippelovi a Juraji Ranincovi a dvěma jejich stranickým kolegům, které postihla nečekaně "politická nemoc“. Jan Klas i Libor Ježek tehdy zmizeli ze sálu těsně před hlasováním a o pravém důvodu jejich odchodu se jen spekuluje.

Tentokrát na pomoc z této strany již opozice spoléhat nemůže. Schwippel i Raninec Právu potvrdili, že tentokrát podpoří senátní návrh. A jednoznačnou pomoc koalici slíbily i dvě zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková, které se v prosinci hlasování zdržely.

Na stranu plošného zrušení se může postavit lidovec Ludvík Hovorka, kterému se zdá senátní kompromis stále málo, neboť by chtěl osvobodit od poplatků i seniory, svůj hlas může připojit i bývalý soc. dem. Evžen Snítilý, který to ostatně udělal již v prosinci.

Suma sumárum, opozice je v této chvíli schopná dát dohromady 99 hlasů. Takže jí dva chybí.

Opozice se nechce vzdát

ČSSD i komunisté se ale nechtějí vzdát. Jak řekli Právu šéfové jejich klubů Bohuslav Sobotka a Pavel Kováčik, nevylučují ani možnost, že by jejich poslanci "v nouzi“ mohli zvednout ruku pro senátní verzi. Lidově řečeno, že se zachovají dle rčení lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše.

"Naším cílem není metoda čím hůře tím lépe. Naším cílem je zrušit poplatky buď všechny, nebo alespoň některé. Pokládal bych proto za rozumný postup, kdybychom ve chvíli, kdy bude zřejmé, že se nám nepodaří prosadit 101 hlasy plošné zrušení, podpořili senátní verzi,“ řekl Sobotka s tím, že jednat o získání "stojedničky“ budou do poslední chvíle.

"My nyní analyzujeme výsledek v Senátu i z pohledu pravidel, které přijaly od 1. února kraje. Budeme zvažovat, co bude pro občany přijatelnější řešení. Nejhorší variantou by bylo, kdyby nedošlo k žádnému omezení poplatků,“ dodal Sobotka.

Nevyloučil, že ČSSD, pokud neprojde úplné odbourání poplatků, ještě do voleb předloží novelu, která by osvobodila od jejich placení i seniory. Jak dodal, ČSSD trvá na tom, že v každém případě po volbách zruší Julínkovy poplatky úplně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám