Hlavní obsah

Exministr Mlynář byl definitivně očištěn z machinací s penězi státu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exministr informatiky Vladimír Mlynář může po více než roce nejistoty opět klidně spát. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké proti rozsudku Vrchního soudu v Praze, který Mlynáře zprostil obžaloby z machinací se státními penězi v kauze Testcom.

Článek

Zprávu o zamítnutí dovolání zveřejnil Nejvyšší soud ve čtvrtek v databázi Infosoud.

Zdůvodnění soudkyně Blanky Roušalové zatím zveřejněno nebylo. "Dokud rozhodnutí nedostanou účastníci řízení, nebudeme se k němu vyjadřovat,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Komentovat ho zatím nechtěl ani Mlynář. "Pro mě je to nová informace, kterou se dozvídám od vás. Od začátku jsem říkal, že v této kauze nemohlo jít o trestný čin a rozhodnutí soudu beru jako potvrzení svých slov,“ dodal exministr.

Vesecká se snažila mimořádným opravným prostředkem zvrátit verdikt Vrchního soudu v Praze, který v listopadu 2007 zprostil Mlynáře, exředitele České televize Dušana Chmelíčka a jeho spolupracovníka Víta Novotného obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití informací v obchodním styku. Dovolání podala Vesecká loni v březnu.

Původně dostal 5,5 roku vězení

Podle původní obžaloby se trestných činů dopustila trojice mužů založením firmy Testcom servis, která měla provozovat internetový portál veřejné správy. S firmou měli mimo jiné uzavřít pro stát nevýhodnou smlouvu a převést na ni 7,5 mil. Kč z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom.

Městský soud v Praze odsoudil trojici mužů v lednu 2007 k několikaletým trestům, Mlynář měl jít do vězení na 5,5 roku. Soudkyně Silvie Slepičková trvala na nepodmíněných trestech i přesto, že státní zástupce žádal pro obžalované pouze podmínku. Vrchní soud pak rozsudek zrušil.

Podle předsedy senátu Pavla Zelenky bylo jejich jednání sice chybné a protizákonné, ale nenaplňuje skutkovou podstatu žádného trestného činu. Vesecká namítala, že vrchní soud příliš vyšel vstříc verzi obhajoby, podle které převodem peněz mezi jednotlivými organizacemi nevznikla státu škoda a nebyl prokázán ani úmysl spáchat trestný čin.

Navrhovala proto, aby Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudky a věc vrátil městskému soudu k novému projednání.

Dovolání Vesecké označil Mlynář loni na jaře za nestandardní postup. "Opírá se o stejné argumenty jako obžaloba,“ komentoval to tehdy Mlynář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám