Hlavní obsah

Odsouzený exministr Mlynář tvrdí, že soudkyně byla zaujatá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář odsouzený v kauze firmy Testcom servis ve středu krajským soudem na pět a půl roku nepodmíněně považuje rozhodnutí soudu za pochybení. Soudkyně byla podle Mlynáře vůči jeho osobě zaujatá. Svědkové přítomní ve středu v soudní síni se po vyhlášení výše trestu nevěřícně smáli.

Článek

"Verdikt byl šok, to nepředstírám. Dosud jsem si říkal: dobrá, policie vykonává svou práci, všechny zainteresované trestní orgány dělají co musejí, soud to nakonec ale všechno vyřeší. Jsem dosud v šoku", řekl Vladimír Mlynář v nedělním pořadu Partie v televizi Prima. Proti rozsudku se hodlá odvolat.

"Nevěřím, že vrchní soud rozsudek schválí. Problém by byl ale v tom, že bych se vrátil před doktorku Slepičkovou a já mám pocit, že mne nemá v oblibě, což bylo snad evidentní i všem novinářům a dalším svědkům procesu", dodal bývalý ministr informatiky.

Spolu s Mlynářem byli odsouzeni také exředitel České televize Dušan Chmelíček a jeho náměstek Vít Novotný. Ti dostali šestileté tresty. Kromě zneužití pravomoci veřejného činitele byl Mlynář odsouzen také za zneužívání informací v obchodním styku. Chmelíček a Novotný byli odsouzeni k šesti letům za zneužívání informací v obchodním styku. Státní zástupce chtěl přitom pro Mlynáře "pouze" roční podmíněný trest s odkladem na dva či tři roky. Podmíněné tresty navrhl státní zástupce i Chmelíčkovi a Novotnému [celá zpráva].

Mlynář se hájil tím, že kroky konzultoval s právníky

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy, podle obžaloby však bylo její založení v rozporu se zákonem. Mlynář byl obviněn kvůli založení společnosti a podpisu smlouvy, kterou Testcom servisu v říjnu 2003 provoz portálu svěřil. Založení společnosti tehdy schválil krajský obchodní soud.

Mlynář se hájil tím, že vznik společnosti konzultoval s právníky. Když se dozvěděl, že přesto její založení odporuje zákonu o majetku státu, firmu hned zrušil. Stát nepřišel ani o korunu a nikdo se neobohatil. Když byl poprvé obviněn, vzdal se Vladimír Mlynář své imunity.

"Ministerstvo informatiky provozovalo portál veřejné správy, na tento provoz jsme neměli dost lidí. Víte, ministerstvo informatiky se nestará o provoz portálu, stejně jako se např. ministerstvo dopravy nestará o provoz dálnic. Rozhodl jsem využít státní příspěvkový vědecký ústav Tescom servis k provozování portálu. Ústav měl inkasovat určité příjmy od soukromých firem, aby to stát nemusel platit. Nezaložil soukromou společnost, byla to státní společnost založená podle soukromého práva", tvrdil Mlynář a dodal: "Víte, já jsem si vždycky myslel, že když je člověk poctivý a slušný, že se nemůže dostat k soudu, ale není to tak. Doufám, že šlo o rozhodnutí jediné nekvalifikované soudkyně v zemi".

Ani Sobotka s Kalouskem rozsudku nerozumí

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Nedělní partii v televizi Prima řekl, že zajímavé, že ten rozsudek je tvrdší než navrhoval státní zástupce.

Co je Testcom servis

Ministerstvo informatiky pod Mlynářovým vedením vyčlenilo 7,5 miliónu korun na založení firmy Testcom servis, s. r. o., která měla provozovat Portál veřejné správy. Mělo jít o dceřinou firmu společnosti Testcom, která je příspěvkovou organizací ministerstva.

Zákon zakazuje příspěvkovým organizacím ministerstva zakládat a financovat soukromé společnosti. Mlynář ale namítá, že jím založená společnost byla vždy ve vlastnictví státu a zákon proto porušen nebyl. Exministr rovněž poukazuje na to, že Testcom servis byl takto uznán i krajským obchodním soudem.

Také ministr financí Miroslav Kalousek (ČSSD) pověděl, že výroku soudu nerozumí. Státu nevznikla škoda, nikdo se neobohatil. "Ano, došlo k pochybení v administrativních krocích, pan Mlynář ale pro mne žádným zločincem není, já tomu rozsudku absolutně nerozumím", řekl Kalousek.

Reklama

Související články

Policie: Mlynář napomáhal trestnému činu

Policie ukončila vyšetřování exministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU). Stíhání začalo na jaře loňského roku kvůli založení společnosti Testcom servis....

Exministr Mlynář stane koncem července u soudu

Bývalý ministr informatiky za US-DEU Vladimír Mlynář stane koncem července před pražským městským soudem kvůli údajnému zneužití pravomocí veřejného činitele...

Výběr článků

Načítám