Hlavní obsah

Čunkovi poprvé tleskali všichni lidovci. Příznivci i odpůrci

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik chvály na svou osobu Jiří Čunek od svých spolustraníků ještě neslyšel. Stačilo, aby rezignoval na vládní posty, a všichni mu – poprvé za jeho vedení – od srdce zatleskali. Fanoušci i odpůrci si oddechli, uvedl jeden z účastníků pondělního zasedání celostátního výboru v Lipnici.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Ministr financí a Čunkův protipól ve straně Miroslav Kalousek rozhodnutí předsedy přivítal. „Hlasovali jsme pro to jednomyslně a všichni jsme to pokládali za dobré řešení,“ uvedl. Čunek se chtěl ministra financí zbavit, ale narazil na odpor premiéra Mirka Topolánka i na odmítavou reakci strany.

Europoslanec Jan Březina a zatím jediný, který se chystá v červnu usilovat o křeslo šéfa lidovců, Čunkův odchod přivítal, ale dodal, že mu slouží ke cti, že s návrhem přišel sám. „Vláda bude mít, co se týče výměny ministrů, méně problémů a uvidíme, jak se zklidní situace ve straně,“ uvedl.

Vylámal si zuby o Kalouska

Poslanec Jiří Carbol Právu řekl, že Čunka jako předsedu stále podporuje. „Bylo to státnické gesto, aby se KDU-ČSL mohla sjednotit,“ poznamenal. Zároveň ale Čunka kritizoval, že nezvládl situaci kolem odvolání Kalouska z vlády. „Byla to politická chyba, neměl to rozmyšlené a za chyby se platí.“

Poslance Jiřího Hovorku Čunkovo rozhodnutí rezignovat mrzí, protože Čunek ve vládě prosazoval sociálně citlivější kroky. „On to s Kalouskem řešit musel, ale nezvolil správnou formu, měl to vyřešit na stranickém grémiu, a ne přes média,“ uvedl i Hovorka.

První místopředseda Roman Línek to vidí podobně. „Já jsem návrh na odvolání Kalouska považoval za špatný, ani ve straně to nemělo kladné ohlasy. Také inzerovaný záměr premiéra odvolat Jiřího Čunka měl vliv. Za to, že to předseda vyhodnotil takto, mu děkuji,“ uvedl.

Cyril Svoboda, který se za Čunka stane ministrem pro místní rozvoj, řekl, že Čunek odblokoval napětí v koalici a patří mu za to ocenění. „Já jsem vždy říkal, že nechci, aby vláda byla rukojmím partajní soutěže,“ podotkl.

Reklama

Související články

VIDEO: Jiří Čunek odchází z vlády

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí dopoledne oznámil, že rezignuje na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zůstává předsedou lidovců. "Z diskuse...

Výběr článků

Načítám