Hlavní obsah

Heslo "Evropě to osladíme" vláda změnila na "Sladíme Evropu"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko se nejspíš vzdalo dosavadního hesla, které má doprovázet jeho předsednictví v Evropské unii. Zatímco dosud v reklamách a na dalších materiálech figurovalo heslo "Evropě to osladíme", nyní by jej mohlo vystřídat heslo "Sladíme Evropu". Nový slogan v úterý na tiskové konferenci představil premiér Mirek Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek logem českého předsednictví EU

Článek

Původní heslo bylo do jisté míry kontroverzní, protože má v českém jazyce i negativní význam. Kritizovaly jej však především hlasy z Česka, nikoliv ze zahraničí, i když i tam se objevilo několik kritických poznámek.

Řada evropských médií ovšem upozorňovala, že slogan "Evropě to osladíme" ilustruje pouze český smysl pro humor. Zahraniční diplomaté v Bruselu zase ocenili, že reklamní kampaň vzbudila pozornost, což v případě unijních záležitostí zdaleka není pravidlem.

Agentura DPA pak připomněla, že se Češi jako malý středoevropský národ vmáčknutý mezi západní a východní mocnosti během svých dějin naučili polykat hořké pilulky a používat humor, zejména v podobě těžko postižitelných alegorií a her se slovy, jako způsob, jak přečkat těžké časy.

Snad nejlépe to podle německé tiskové agentury odráží Haškův Švejk, který se rakousko-uherské válečné mašinérii staví idiocií. Zda ji předstíraná, anebo je  skutečná, si už musí rozhodnout čtenář. Podobné je to i s vyzněním české kampaně, jejíž slogan lze vykládat dvojím způsobem. Podle německé agentury funguje jako "podvratný symbol" dvojznačného českého postoje k Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám