Hlavní obsah

Teploty v ČR klesly ráno až na minus 25 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné mrazy, které v posledních dnech zasáhly Českou republiku nezpůsobují spolu se sněhem pouze komplikace v dopravě, ale mohou se nepříznivě projevit i na zdravotním stavu lidí. Nejnižší teplota byla v úterý ráno naměřena ve Stráži pod Ralskem, kde meteorologové zaznamenali mráz větší než minus 25 stupňů Celsia.

Článek

Zatímco v pondělí komplikovalo lidem život zejména sněžení, které způsobilo na mnoha místech území republiky komplikace v dopravě, v úterý začaly úřadovat nebývale nízké teploty.

Téměř dvacetistupňový mráz naměřili meteorologové v úterý ráno například v Šumperku, ve Vrchlabí či v Doksech.

Rekordy nejsou v ohrožení

V Praze byly v úterý ráno ráno teploty pod nulou, neklesaly však tak nízko a teplotní rekordy překonány nebyly, řekla ČTK Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pražské ranní teploty se pohybovaly od minus devíti do minus 13 stupňů.

Teplotní rekord pro pražské Klementinum je minus 25,4 a byl naměřen již v roce 1784. V Ostravě a v Brně dnes bylo téměř devět stupňů pod nulou, teplotní rekordy tam dosahují přes minus 20 stupňů Celsia.

Teploty zůstanou bod bodem mrazu i v průběhu celého dne. Mráz by měl pozvolna v průběhu týdne polevovat, nicméně dle výhledu ČHMÚ, by se průměrné denní teploty mohly dostat nad bod mrazu až v polovině příštího týdne.

Hrozí zdravotní komplikace

Velmi nízké teploty nesvědčí lidem s kardiovaskulárními chorobami, dětem a starým lidem. Tyto skupiny by se proto neměly venku zdržovat déle než je nezbytně nutné.

Ani zdraví lidé by ale podle ní neměli pobývat venku déle než dvacet minut kvůli hrozícím omrzlinám. "Bude panovat téměř bezvětří, což je velmi zrádné. Lidé mohou pocitově vnímat, že mráz není tak hrozný, a mohou pobyt venku podcenit," varovala meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám