Hlavní obsah

Schwarzenberg: Klaus chce zůstat ve zprávách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BERLÍN

Český prezident Václav Klaus se řídí heslem zábavního průmyslu: hlavně zůstat ve zprávách. V rozhovoru pro německý měsíčník Cicero to prohlásil ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg. "A s dovolením, který evropský prezident (kromě francouzského Nicolase Sarkozyho) je v médiích tak často jako Václav Klaus?“ dodal.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

Šéf české diplomacie zdůraznil, že hlavě státu prokazuje patřičnou úctu. "Máme odlišné názory, ale Klaus musel brzy zjistit, že mediální bitvu se mnou by prohrál. Od doby, co to ví, spolu máme zcela korektní vztahy,“ podotkl.

Schwarzenberg však vnímá, že mnoho lidí sdílí Klausovy názory na Evropskou unii kvůli její byrokracii. "EU není ohrožena ani zvnějšku, ani určitými politiky, ale proto, že se zcela vzdálila každodenním starostem občana,“ připustil Schwarzenberg.

Zpochybnil i podmínku spolupráce s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), kterou musí splnit Srbsko, aby byla zahájena integrace této země do EU. Přitom už jde jen o jediného stále nedopadeného obžalovaného, generála Ratka Mladiče, upozornil.

"Když si pomyslím, kolik vrahů u nás a u vás po druhé světové válce vyvázlo zcela nepotrestáno. Tudíž nám nepřísluší říkat, že se Srbsko nesmí zapojit kvůli jednomu jedinému vrahovi,“ prohlásil pro německý tisk Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám