Hlavní obsah

ČSSD podpoří lidovecké návrhy na zrušení poplatků pro děti a důchodce

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Sociální demokracie ve Sněmovně podpoří návrhy lidoveckých poslanců Ludvíka Hovorky a Jiřího Carbola na zrušení poplatků pro děti do 18 let a důchodce nad 65 let. Třicetikorunový poplatek za položku na receptu by se měl snížit na 20 korun za celý recept. ČSSD také požaduje od koalice slib, že na konci roku 2009 budou předčasné volby. Výměnou za to nabízí, že bude vládu tolerovat v době předsednictví EU.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Hovorka chce, aby poplatky neplatili mladiství do 18 let a nepracující důchodci nad 65 let. Za hospitalizaci by lidé platili pouze 30 dní v kalendářním roce.

Carbolův návrh počítá s tím, aby se neplatilo za položky na receptu, ale za recept jako celek. Tyto návrhy je ČSSD připravena podpořit jako "rozumný kompromis". Pokud projdou, ustoupí od svých návrhů. Ty zahrnovaly ještě zrušení poplatků pro sociálně slabé.

K tématu zahraničních misí, které se ve Sněmovně v pátek také projednávají, sociální demokraté prohlásili, že chtějí, aby se vláda zavázala, že do konce roku 2009 stáhne české vojáky z Afghánistánu. ČSSD mise pro příští rok podpoří pouze v případě, že nedojde k navýšení počtu vojáků v Afghánistánu nad 580 lidí.

Tolerance vlády za slib předčasných voleb

Sociální demokraté také chtějí, aby se vláda zavázala k vypsání předčasných voleb na podzim příštího roku. Řádný termín voleb je přitom jen o pár měsíců později, na jaře 2010.

Paroubek také odmítl vyměnit podporu Lisabonské smlouvy za schválení výstavby amerického radaru na českém území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám