Hlavní obsah

Britové stejně jako Klaus nevyvěšují vlajky EU, upozornil Topolánek

Novinky, Jiří Ovčáček (Londýn)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se ve čtvrtek v Londýně setkal s britským premiérem Gordonem Brownem. Na tiskové konferenci se dostalo na přetřes i to, že na Pražském hradě nevisí vlajka EU. Zatímco Brown otázku přešel, Topolánek poukázal, že na britských úředních budovách vlajka EU také nevisí.

Článek

Politici spolu jednali v sídle britského premiéra, v proslulé Downing Street 10. Brown se na tiskové konferenci odpovědi týkající se absence vlajky EU na Pražském hradě diplomaticky vyhnul, pouze prohlásil, že věří v to, ČR zvládne předsednictví EU v první polovině příštího roku. Bude podle něj úspěšné a nemá obavu, že jej česká vláda nezvládne.

Naopak český premiér na otázku zareagoval, a to při odchodu z tiskové konference. „Žádnou vlajku (EU) vlát nevidím,“ glosoval Topolánek, který v tu chvíli pohlížel z okna Downing Street na budovu ministerstva zahraničních věcí. Vlajky EU přitom skutečně na důležitých budovách v Londýně nejsou. Není ani na Buckinghamském paláci, kde sídlí britská královna, ale dokonce ani v „premiérské“ Downing Street.

Topolánek pak na setkání s českými novináři odmítl, že by měl české předsednictví poškodit fakt, že prezident Václav Klaus nechce vlajku EU na Hradě vyvěsit. A znovu poukázal na to, že v hlavním městě Velké Británie evropské vlajky takřka nejsou.

„Mně to připadá jako naprosto směšná diskuse. Projížděl jsem Londýnem a nikde jsem žádnou evropskou vlajku neviděl. Když jsem by nedávno v Paříži, tak na tom paláci, ve kterém jsme jednali, byla obrovská třímetrová francouzská vlajka a asi o šest poschodí se krčila jedna malá evropská. Na tento typ diskuse vůbec nepřistupuji,“ prohlásil.

Bavili se o českých vojácích v Afghánistánu

Premiéři na jednání řešili kromě témat českého předsednictví, jako jsou například ekonomická globální krize, energetická bezpečnost a východní partnerství, také situaci v Pákistánu a Afghánistánu. Topolánek oznámil, že společně hodlají uspořádat summit EU - Pákistán. „Oba jsme byli kontaktováni pákistánským premiérem,“ sdělil.

Bezpečnostní situace v Pákistánu se totiž zhoršila a to má vliv na mezinárodní síly v Afghánistánu. „Bavili jsme se o vlivu pákistánské nestability na naše vojáky v Afghánistánu,“ sdělil na dotaz Novinek Topolánek. V této souvislosti s Brownem hovořil i o české vojenské misi v Afghánistánu. V pátek by o ní měla hlasovat Sněmovna.

Vláda zasáhne, pokud bude propad ekonomiky

Topolánek také na tiskové konferenci v Downing Street v souvislosti s ekonomickou krizí oznámil, že česká vláda počítá s intervencí, pokud růst HDP spadne příští rok pod dvě procenta. Kabinet v takovém případě podle Topolánka použije fiskální stimuly stejně razantně, jako je používá Británie nyní.

Český premiér navštívil Downing Street již po třetí. Ještě jako lídr opozice se zde setkal s Tonym Blairem, to si zopakoval již jako předseda vlády. Čtvrteční návštěva Londýna je poslední z Topolánkových "spanilých jízd“ po EU před zahájením českého předsednictví.

Premiér se ještě setkal britským ministrem zahraničí Davidem Milibandem a v podvečer přednášel na ekonomické téma na prestižní londýnské univerzitě London school of Economics. Vstupenky na přednášku, které byly k dispozici bezplatně, byly rozebrány během půl hodiny, sál byl zcela zaplněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám