Hlavní obsah

Protikorupční policie popřela, že navrhla stíhání Wolfa

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie ve středu popřela, že navrhla stíhání nezařazeného poslance Petra Wolfa kvůli kauze dotace pro jeho firmu UT 2002. Wolf celou věc označil za dezinformaci, která má vést k tomu, aby se vzdal mandátu. To přitom požaduje šéf ČSSD Jiří Paroubek. Wolf v létě opustil poslanecký klub sociální demokracie a vystoupil i ze strany.

Článek

„Není pravdou, že by útvar ukončil prověřování, které nadále probíhá a státní zástupce je o tomto stavu informován,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Popřel tak úterní zprávu České televize (ČT), že se chystá Wolfovo stíhání.

Skřepek přitom kritizoval mluvčího ostravského státního zastupitelství Davida Bartoše, z jehož informací ČT vycházela. „Je proto nepochopitelné z jakého důvodu se státní zastupitelství, ústy svého mluvčího, vyjadřuje v rozporu s reálným stavem věci a bez jakéhokoliv předchozího projednání s policejním orgánem,“ sdělil.

Protikorupční policie podle Skřepka v této souvislosti zjistila únik informací, který se bude vyšetřovat. „Tento únik bude prověřen jak v rámci útvaru, tak po linii státního zastupitelství. Vedení útvaru rovněž oslovilo Nejvyšší státní zastupitelství a požádalo jeho představitele, aby ve věci neprodleně sjednali nápravu,“ uvedl Skřepek.

Mluvčí NSZ Renata Malinová ČTK řekla, že bude případný únik informací prověřovat ostravské krajské státní zastupitelství a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Paroubek požaduje rezignaci

Do Wolfa se přitom kvůli informacím v reportáži opřel předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Z dosavadního politického podvodníka se stal Petr Wolf podle policie navíc podvodníkem – defraudantem,“ uvedl ve středu v tiskovém prohlášení.

Wolf by měl podle Paroubka složit poslanecký mandát. Na adresu premiéra Mirka Topolánka (ODS) prohlásil, že by měl k takovému kroku poslance vyzvat. „V případě, že tak Petr Wolf neučiní, pak deklarovat svoji připravenost hlasovat pro jeho vydání pro případné trestní stíhání,“ doplnil Paroubek na adresu premiéra .

Poslanec se mandátu nevzdá

„Je to účelově připravená dezinformace. Potvrzuje to jenom má slova, že se to připravuje zcela systematicky, aby vlastně poslanci, kteří se nepodvolili nebo ti, kterým říkají přeběhlíci, aby se buď vzdali mandátu nebo se vrátili zpátky,“ řekl pak Novinkám k reportáži poslanec Wolf. Mandátu se nehodlá vzdát. „Neuvažuji o tom,“ sdělil.

Kauza dotace se týká Wolfovy firmy UT 2002. Subvenci ve výši 4,6 miliónu korun dostala firma od ministerstva životního prostředí (MŽP) na vypracování studie o vztahu ekonomického rozvoje a ekologie. Nejvyšší kontrolní úřad pak konstatoval, že UT 2002 z dotace neoprávněně čerpala 1,1 miliónu korun. MŽP následně na základě kontroly konstatovalo, že zneužity byly téměř dva milióny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám