Hlavní obsah

V čele Akademie věd bude chemik Jiří Drahoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým předsedou Akademie věd byl v úterý zvolen fyzikální chemik a dosavadního místopředseda Jiří Drahoš. Ve funkci vystřídá nynějšího šéfa Václava Pačese. Drahoš při volbách porazil fyzioložku Evu Sykovou. Nového předsedu jmenuje prezident Václav Klaus.

Foto: René Volfík, ČTK

Nový předseda Akademie věd Jiří Drahoš spolu s protikandidátkou na předsednický post Evou Sykovou.

Článek

Devětapadesátiletý Drahoš působí v Ústavu chemických procesů Akademie věd. Tři roky je místopředsedou akademie s odpovědností za chemické vědy a vědy o živé přírodě.

Zaměřuje se na hydrodynamiku vícefázových toků v chemických reaktorech. Publikoval přes 60 vědeckých prací, které byly šestsetkrát citovány. Je spoluautorem deseti zahraničních a devíti domácích patentů.

Drahoš se funkce ujme na dalším zasedání sněmu v březnu příštího roku.

Před akademiky vystoupil s projevem i prezident Václav Klaus. Vyzval je k seriózní debatě o globálním oteplování. Klaus je přesvědčen, že ve veřejných debatách nemají hlasy akademiků chybět. "To je výzva," řekl prezident ve svém projevu.

Klaus je doma i ve světě znám jako odpůrce teorie, podle níž za globálního oteplování planety stojí lidská činnost. Za své názory je doma i v zahraničí často kritizován.

Právě Klaus na návrh akademického sněmu jmenuje nového předsedu do funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám