Hlavní obsah

Vláda bude rozhodovat o budoucnosti referend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet bude na svém úterním zasedání projednávat dva možné modely vypisování celostátního referenda. Jednou z variant je podle ministra a předsedy legislativní rady vlády Cyrila Svobody schvalovat ke každému referendu ústavní zákon, druhá verze předpokládá schválení obecné normy, která by vypsání všelidového hlasování upravovala. V obou případech by s vypsáním referenda museli souhlasit i poslanci a senátoři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři Langer, Julínek a Říman doprovázejí premiéra Mirka Topolánka na jednání vlády.

Článek

"Podle debaty mezi jednotlivými ministerstvy to zatím vypadá, že se kloní k variantě ústavního zákona," naznačil v pondělí Svoboda. Podle toho, na které z variant se ministři shodnou, pak vládní legislativci začnou pracovat na detailech návrhu. Ke schválení ústavního zákona je v obou komorách parlamentu potřeba třípětinová většina zákonodárců.

Druhá varianta navrhuje přijmout obecný zákon, který bude popisoval podmínky, za nichž bude možné všelidové hlasování vyhlásit. Každé referendum by pak zákonodárci schvalovali nadpoloviční většinou.

Referendum zatím bylo pouze ke vstupu do Unie

O uzákonění obecného celonárodního referenda se loni neúspěšně pokoušela ČSSD. Sociální demokraté rovněž žádají jednorázové hlasování k umístění radarové základny amerického protiraketového štítu na českém území, komunisté zase chtějí, aby lidé mohli rozhodnout o přijetí.

Vedle obou variant budou ministři podle Svobody posuzovat, zda má být výsledek hlasování závazný nebo doporučující, či jestli podnět k vypsání referenda bude dávat vláda nebo skupina obyvatel.

V doposud jediném referendu hlasovali Češi o přistoupení země k Evropské unii.

Anketa

Jak by mělo být upraveno pořádání referend?
Ústavní zákon ke každému referendu zvlášť
5,3 %
Obecný zákon o referendech
94,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 824 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám