Hlavní obsah

Brněnské nádraží se zatím stěhovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně v pátek zrušil územní rozhodnutí, které pro přesun brněnského hlavního nádraží vydal tamní magistrát. Projekt za zhruba 20 miliard korun počítal se stavbou zcela nového nádraží nedaleko stávajícího železničního uzlu. Město tak bude muset vydat nové územní rozhodnutí. Uvedla to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Letecký pohled na brněnské hlavní nádraží.

Článek

Přesun nádraží by měl být nejrozsáhlejší stavební investicí jihomoravského kraje. Nové nádraží by dle projektů mělo vzniknout zhruba 800 metrů jižně od stávajícího železničního uzlu.

Vedle modernizace kolejiště by mělo dojít i k výstavbě odstavného nádraží. Stávající hlavní nádraží se nachází v historickém centru moravské metropole.

Odpůrci odsunu dlouhodobě upozorňují na to, že stěhování nádraží prodlouží a zkomplikuje cestování hromadnou dopravou, navíc podle nich na mnoho let vyčerpá městskou pokladnu. Příznivci tvrdí, že odsun umožní nejen to, aby nádraží využívaly moderní vlakové soupravy, ale měl by také přispět k rozvoji centra města.

Územní rozhodnutí k projektu u soudu napadla skupina občanů. Soud jim nyní vyhověl, rozhodnutí města zrušil. Podle soudců magistrát v územním řízení poškodil práva lidí, kteří žalobu podali. "Soud si je plně vědom významu plánované stavby, a také jejího rozsahu i dopadů jejího umístění v dané lokalitě," uvedla Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám