Hlavní obsah

Klaus: Členství v EU je nutné, vadí mi metody

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Prezident Václav Klaus po úterním jednání Ústavního soudu o slučitelnosti Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR odmítl, že by volal po odchodu ČR z Evropské unie. Zatímco k členství v Unii pro ČR podle něj neexistuje alternativa, metod integrace evropských států jsou stovky. Během středečního dopoledne by měl ÚS vynést své rozhodnutí.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Prezident Václav Klaus přichází na jednání Ústavního soudu.

Článek

Pane prezidente, jak hodnotíte dosavadní jednání Ústavního soudu?

Myslím, že jste mé promyšlené argumenty slyšeli. Mohu pouze vyjádřit svou víru v to, že jsme zvolili Ústavní soud, a koneckonců já ho jmenoval, jako vážnou instituci a jsem velmi rád, že došlo k odročení na středu. To snad naznačuje, že soud se argumenty, které zazněly nad rámec původních podání, bude vážně zabývat a že to v hlavách některých ústavních soudců nebo soudkyň něco zanechalo. Proto jsem rád, že ta debata před soudem proběhla.

Očekával jste, že se soudci při jednání budou více dotazovat na podrobnosti?

Čekal jsem, i když nejsem zkušeným účastníkem jednání před Ústavním soudem, že půjde trochu o víc, od soudců jsem nějaké vystupování čekal.

Pokud by Ústavní soud Lisabonskou smlouvu posvětil, kdy ji po případném schválení podepíšete?

To je naprosto bezpředmětná otázka. Česká republika je jedinou zemí, kde o Lisabonské smlouvě nezačaly jakékoli debaty v parlamentu. V tomto smyslu jsme v úplně jiné pozici než ostatní evropské země. A jak jsem již řekl, ukazuje se, že ústavám většiny evropských zemí nevadí stát se součástí federativního státu.

Ne náhodou s tím má největší problém Německo a my, protože v ústavách těchto zemí je to opravdu v podstatě znemožněno a zakázáno. Není to jen Česká republika a Irsko, je to i Německo, které smlouvu ještě neratifikovalo.

Takže si myslím, že je na místě mé okřídlené rčení: neptej se šachisty na tři tahy dopředu, ale ptej se na následující. Uvidíme, jak soud rozhodne, dalším krokem, pokud by soud udělal tu tragickou chybu a řekl, že smlouva je v souladu s naším ústavním pořádkem, by bylo projednávání v parlamentu. A padesátým devátým krokem je rozhodování prezidenta.

Pokud by ČR smlouvu neratifikovala, nebylo by na místě uvažovat o odchodu z EU?

Prosím vás, mohu tu vyslovit velmi silnou větu, kterou v různé podobě opakovaně říkám. Pro nás, a to říkám vědomě, členství v Unii nemá alternativu. Nicméně formy a metody používané v evropské integraci mají alternativ desítky či stovky. Tuto věc je nutno odlišit.

A zakázat komukoli v Evropě možnost vyjadřovat ano či ne těm různým metodám a formám organizování evropského integračního procesu by bylo pošlapáním samotné podstaty Evropské unie, ale i myšlenkového dědictví evropského kontinentu.

Zúčastníte se u soudu také vyhlášení?

Nás opravdu nenapadlo, že bychom se měli zúčastnit. Ale pochopil jsem rozhořčení zástupců Senátu, neboť tam je na středu připravena ustanovující schůze, budou přijímáni noví senátoři a budou skládat svůj slib. Takže to vypadá, že ze Senátu, který je navrhovatelem, tu ani nikdo nemůže být.

Považuji to za jistou nekoordinaci soudu s politickými orgány, stejně jako byl zbytečnou nekoordinací výběr termínu prvního jednání na den, kdy byla dávno domluvena moje zahraniční cesta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám