Hlavní obsah

Béma sesadil z trůnu popularity Sobotka z ČSSD

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než po roce opouští pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém čelo žebříčku popularity, který dlouhodobě vypracovává agentura STEM. Na výsluní ho vystřídal první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, následován ministrem zahraniční Karlem Schwarzenbergem.

Článek

Sobotkovi věřilo podle ve středu zveřejněného průzkumu 55 procent dotázaných. Polepšil si o šest bodů. Šéf diplomatů je sympatický 48 procent respondentům (+2%).

Bém se propadl na třetí místo a pohoršil si o dva body, nyní mu věří 47 procent občanů. Těsně za ním se umístil šéf sociální demokracie Jiří Paroubek se ziskem 46 pozitivních hlasů ze sta (+3%).

Podle autora průzkumu Stanislava Hampla je z podrobnějších čísel zřejmé, že Bém ztrácí hlavně uvnitř ODS kvůli tomu, jak reagoval na prohrané volby. „To, že se postavil Mirku Topolánkovi není všem v ODS po chuti,“ řekl Právu Hampl. Podle něj výzkum, který je první po říjnových krajských a senátních volbách, potvrzuje posílení pozice ČSSD.

Na pátém místě s 43 procenty bodoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Posílili i poslanci Michal Hašek či Milan Urban.

Čunka nemají rádi ani voliči lidovců

Naopak popularita politiků ODS až na výjimky stagnuje nebo klesá. Ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer přišel o čtyři body a věří mu nyní 27 procent dotázaných. Stejně ztratil premiér Mirek Topolánek a má důvěru 21 procent lidí.

Mezi předsedy parlamentních stran se nejhůře umístil šéf lidovců Jiří Čunek, ten je oblíbený jen u 18 procent respondentů (+1%). Zajímavé je, že Čunek je u vlastních voličů méně oblíbený (59 %), než Paroubek u voličů KSČM (61%). Také Topolánek získal v ODS jen 64 procent příznivců.

Nejvíce svému předsedovi věří komunisté. Vojtěch Filip se těší oblibě 89% voličů KSČM. Celkově mu stabilně dává hlas 31 procent lidí. Podobnou podporu doma i venku má šéf Strany zelených. Tomu věří 88 procent voličů zelených a 33 procent napříč politickým spektrem. Paroubek je oblíbený u 79 procent voličů ČSSD.

Největší propad zažila bývalá ministryně školství Dana Kuchtová ze Strany zelených. Ze 40 klesla na 33 procent pozitivních bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám