Hlavní obsah

Vlček trvá na svém, výměna je prý dohodnuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček trvá na svých čtvrtečních vyjádřeních ohledně uzavření dohody mezi ODS a ČSSD o jeho nahrazení předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem v čele dolní komory. Více to ale v pátek nechtěl komentovat, přestože Paroubek i premiér a předseda ODS Mirek Topolánek existenci takovéto dohody popřeli.

Článek

"Já už, co jsem chtěl, tak jsem všechno k tomu řekl. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu. Já si trvám na tom, co jsem řekl," řekl novinářům Vlček. Odmítl však říci, proč věc nechce komentovat.

"Mně se to dostalo na stůl včera, kolem dvacáté hodiny jsem dostal telefonát, že již smlouvy jsou dohodnuty a podepsány," řekl ve čtvrtek televizi Vlček.

V pátek na přímý dotaz, zda zůstane předsedou Sněmovny, pouze zopakoval: "Co jsem chtěl, to jsem už k této záležitosti všechno sdělil." Ke své budoucnosti ve Sněmovně pak už jen uvedl: "To se zeptejte těch, kteří o tom jednají."

Oficiální dohoda neexistuje tvrdí Paroubek s Topolánkem

Paroubek ve čtvrtek řekl, že Vlčkova slova o dohodě jsou nesmysl. "Celé si to vymyslel, je to jeho psychický problém," prohlásil. Vlček se k tomu před novináři nechtěl vyjadřovat, jako urážku to necítí, v pátečním písemném prohlášení uvedl, že i přes svůj náročný program je "v pohodě". S Paroubkem prý mají korektní vztahy. V úterý měli jednání "mezi čtyřma očima", obsah jednání proto neprozradil.

Paroubek nicméně ve čtvrtek přiznal, že s Vlčkem na téma jeho výměny mluvil. "Probral jsem s ním možnosti, probral jsem i eventualitu, která by mohla vyplynout, pokud bychom se dohodli na principiálních věcech," řekl šéf ČSSD Novinkám.

V písemném prohlášení předseda ČSSD ve čtvrtek uvedl, že jednání mezi opozicí a koalicí ohledně spolupráce na českém předsednictví EU se sice vedou, ale "k žádným mimořádným schůzkám, či dokonce zlomu v podobě jakékoliv dohody nedošlo a ani v nejbližších dnech nedojde".

Topolánek v SMS zprávě ČTK v reakci na Vlčkova slova napsal: "O žádné dohodě nebylo oficiálně jednáno. Není to pravda." Právě Topolánek v neděli ve souvislosti se snahou o dojednání příměří s ČSSD na dobu českého předsednictví EU naznačil možnost, že by Paroubek stanul v čele Sněmovny. Ten to neodmítl, příměří ale podmiňuje mimo jiné ratifikací lisabonské smlouvy a vyjednáváním o stanovení termínu přijetí eura.

Proti instalaci Paroubka do čela Sněmovny se v pátek postavila pražská rada ODS. Podle primátora a místopředsedy ODS Pavla Béma je to soukromá Topolánkova iniciativa a druhá opoziční smlouva, pražská rada kvůli tomu požaduje svolání výkonné rady ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám