Hlavní obsah

Kabinet schválil páteční zákaz jízdy kamiónů po celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila celoroční zákaz jízdy kamiónů v pátek odpoledne, doposud omezení platí jen během letních prázdnin. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl místopředseda vlády Jiří Čunek. Novela zákona o silničním provozu má rovněž zvýšit počet výjimek, na které se zákaz vztahovat nebude. Dopravci návrh považují za "politický handl".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle tiskového oddělení vlády ministři ve středu nejdříve jednání o návrhu fakticky přerušili, poté se ale k němu vrátili a schválili jej.

Návrh počítá s tím, že kamióny s hmotností nad 7,5 tuny nebudou moci vyjet po celý rok v pátek od 15:00 do 18:00 a v neděli od půlnoci do 22:00. Novinkou také je, že zákaz se má týkat všech silnic, dnes se vztahuje pouze na dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy. Na záměru se shodli ministři počátkem září.

Vedle zásobování palivem nebo přepravy rychle se kazících potravin se zákaz nebude týkat například přepravy aparatury na koncerty, krmiv a pivovarského mláta nebo plynulého zásobování továren. Podle vicepremiéra Čunka se zjednoduší i systém udělování výjimek.

Podle dopravců narazí zákon ve Sněmovně

Šéf sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar Novinkám řekl, že jde o "politickou taškařici pro ministra Bursíka." Podle Špryňara by se dopravci mohli vlastně radovat, protože schválená podoba zákona jim díky množství výjimek umožní paradoxně jezdit daleko více než nyní.

Jak dále Špryňar poznamenal, nemá ve Sněmovně tento návrh šanci projít, protože dle zjištění dopravců mu poslanci nejsou nakloněni a zastávají prý názor, že doprava by se měla regulovat ekonomickými nástroji, jako je například mýtné.

Návrh na omezení jízdy kamiónů předloží do Sněmovny i poslankyně Strany zelených Věra Jakubková. Právě její návrh počítá s tím, že by se za páteční využívání zpoplatněných komunikací platily vyšší sazby mýtného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám