Hlavní obsah

Bursík před sjezdem dojednal omezení jízd kamiónů, dopravci se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Týmu Strany zelených, který vedla poslankyně Kateřina Jacques, se podařilo v posledních 14 dnech vyjednat dohodu s premiérem a ministrem dopravy o omezení kamiónů o víkendech. Informoval o tom šéf zelených Martin Bursík. Brzy bude podle něj známo, jak bude omezení kamiónů konkrétně vypadat. Do Bursíka se ale za to obuli kamiónoví dopravci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

"Materiál (týkající se omezení jízd kamiónů) bude zítra na svém jednání projednávat vláda,“ řekla Novinkám Jacques. Jak konkrétně bylo omezení jízd dojednáno, nechtěla prozradit. Podle informací Novinek by se mělo omezení týkat i pátku.

Právě omezení provozu kamiónů bylo jedním z hlavních bodů, které chtěla nejmenší vládní strana v kabinetu prosadit. O víkendu se koná mimořádný sjezd Strany zelených v Teplicích, kde se bude volit předseda a vedení. Případný Bursíkův úspěch v této věci by tak zřejmě před sjezdem mohl posílit jeho pozici.

„Můj pohled je, že se snad nějaká dohoda přiblížila a nějaká z variant na vládě projde, ale nebude to bez diskuse, takže neumím předjímat výsledek,“ sdělil Novinkám k dohodě ohlášené Bursíkem ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Čestí dopravci protestují

Oznámení Bursíka o jednání s Topolánkem však kritizuje dopravní sdružení ČESMAD BOHEMIA.

„Tato informace je v přímém rozporu s informacemi kanceláře premiéra Topolánka, že s dopravci bude jednat dříve, než se návrh dostane na pořad jednání vlády, a zatím se slíbená schůzka neuskutečnila, ani není znám termín," uvedl Martin Špryňar, generální tajemník Sdružení, v dopise zaslaným Novinkám.

"Neoficiálně máme zprávu, že schůzka s premiérem se uskuteční nejdříve příští týden a na vládu tudíž zítra materiál nepůjde“ dodal Špryňar.

Plakát z dílny ČESMAD BOHEMIA si bere na paškál Martina Bursíka.

"Pan Bursík tedy nejenže ignoruje všechny argumenty, které zpochybňují důvody zavedení pátečních zákazů a ukazují na nereálnost tohoto populistického kroku, ale zcela očividně si bere silniční dopravu jako rukojmí v boji za naplnění svých politických ambicí na nadcházejícím sjezdu zelených," dodal Špryňar.

Bursík v polovině července pohrozil odchodem zelených z vlády, pokud kabinetem neprojde návrh celoročního omezení páteční jízdy kamiónů. Zelení chtějí, aby kamióny nesměly vyjíždět po celý rok v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od 13:00 do 22:00.

Bursík: Kuchtová má výhodu

Před červencem 2006 platil celoročně zákaz v neděli od půlnoci do 22:00 a o prázdninách i v sobotu od 7:00 do 20:00.

Od tohoto data platí po celý rok zákaz v neděli od 13:00 do 22:00 a o prázdninách v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00. V legislativě ale existují přes tři tisíce výjimek.

Liška by při vítězství Kuchtové zvážil své pozice

Vyzyvatelem předsedy Bursíka na víkendovém sjezdu v Teplicích, kde se bude volit nový šéf nebo šéfka strany, je současná místopředsedkyně a v poslední době velmi slyšitelná Bursíkova kritička Dana Kuchtová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám