Hlavní obsah

Mnozí lidé nemají ČT 2 kvůli nepřipraveným anténám

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí, kteří bydlí v domech se společnou televizní anténou v místech, kde skončil analogový signál ČT 2, nemůže tento program veřejnoprávní televize nyní sledovat. Důvodem je liknavost majitelů domů, kteří se včas technicky nepřipravili na přechod na digitální vysílání.

Článek

Přitom z občanského zákoníku plyne, že nájemce má nárok na úpravu společné televizní antény pro digitální vysílání tehdy, pokud její využívání je v nájemní smlouvě a nájemník za ni platí.

Pro příjem digitálního signálu v jednotlivých bytech totiž nestačí mít sep-top-box nebo televizi s digitálním tunerem, ale musí být často uzpůsobena i společná anténa a rozvody kabelů v domě. Pokud to některý majitel zanedbal, lidé si teď musí na sledování ČT 2 nechat zajít chuť a jsou pochopitelně naštvaní.

Nové rozvody za desetitisíce

„Mnoho majitelů domů to honí až na poslední chvíli a to je problém, protože požadavků je tolik, že to nezvládáme. Lidé si proto nějakou dobu budou muset ještě počkat. Někteří majitelé domů, zejména soukromých, se k tomu navíc staví laxně, jako by se jich to netýkalo. Tak nevím, jak to lidé v jejich domech vyřeší,“ řekl Právu Jan Procházka z jedné pražské firmy, která společné televizní antény montuje i opravuje.

Roman Shíbal z pražské RS Servis potvrdil, že přechod na digitální vysílání nebývá jednoduchou záležitostí. „Když dosavadní společná anténa a rozvody v domě neumožňují příjem pozemního digitálního vysílání, což je většina případů, tak se to musí řešit buď centrálním skupinovým přijímačem digitálního signálu pro ČT 2, který se převede na analogový, anebo uzpůsobením antény a novými rozvody v domě. Druhé řešení je perspektivnější, stojí ovšem i několik desítek tisíc korun podle velikosti domu a počtu bytů,“ vysvětlil.

Anténa za oknem nepomůže

Shíbal upozornil, že těmto lidem zpravidla nepomůže pořídit si vlastní anténu za okno nebo na balkón. „Když je vidět z bytu na vysílač, tak to může fungovat dobře. V ostatních případech bude ale obraz často špatný. Kromě toho bez svolení majitele domu nelze umisťovat anténu na fasádu budovy,“ zdůraznil Shíbal.

Lépe než soukromí majitelé domů se na digitální vysílání zpravidla připravily obce a družstva.

„Neříkám, že digitální vysílání už mohou přijímat nájemníci ve všech našich domech, ale v naprosté většině ano. Jen u některých jednotlivých domů firmy nestíhají,“ řekl Právu Marek Chalmovský, zástupce technického ředitele SBD Praha.

V Plzni jsou obecní nájemní domy podle Jana Součka z bytového odboru magistrátu rovněž připraveny na příjem digitálního vysílání. „Zajišťoval to správce našich bytů Byt Real, mělo by být vše už v pořádku,“ uvedl Souček.

U společenství vlastníků jednotek záleží na tom, jak pracují výbory. Například SVJ v panelovém domě v Evropské ulici č. 673 v Praze 6-Vokovicích dokončilo rekonstrukci televizních rozvodů již loni. V jiných SVJ, kde na to včas nepamatovali, mají nyní naopak problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám