Hlavní obsah

Topolánek zdržuje, vládu změní až po kongresu ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek rozehrál jednu z klíčových partií své politické kariéry, na jejímž konci by měla být obhajoba šéfovské funkce v ODS. A k tomu by mu měl pomoci odklad personálních změn ve vládě až po kongresu ODS, který začne 5. prosince. Podle informací Práva je důvod tohoto tahu jednoduchý: udržet si na své straně ministry a držet v šachu nespokojené hejtmany.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek

Článek

Prvním může dát naději, že ve vládě zůstanou, a těm druhým šanci, že se do ní při jeho podpoře naopak dostanou. Jasno by do kongresu nemělo být ani o změnách vládních priorit. To vše potřebuje Topolánek odsunout proto, aby otupil ostří svých kritiků, kteří mu vyčítají vedle volebního debaklu také ustupování koaličním partnerům. Sám Topolánek sice o změnách ve vládě hovoří, avšak o termínu mlčí.

Jednání se pravděpodobně neposunou ani ve středu, Topolánek totiž v úterý odletěl do Varšavy na setkání premiérů Visegrádské skupiny.

Výměna resortů?

„Je to zcela v rukou premiéra,“ odpověděl na otázku Práva, zda k obměně dojde před kongresem nebo po něm, ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič. Právě o něm se hovoří jako o „ohroženém druhu“.

Gandalovič na Frekvenci 1 řekl: „Pokud by k nějaké změně koaliční dohody v rámci obsazení resortů jednotlivými stranami mělo dojít, tak logicky by ODS musela samozřejmě požadovat ta ministerstva, která reprezentují to hlavní z jejího programu, což je například ministerstvo financí.“

Že by správce pokladny Miroslav Kalousek povýšil na vicepremiéra a ministrem financí by se po něm stal někdo z ODS, aby premiér zavřel ústa pražským rebelům kolem Pavla Béma? Ti Topolánkovi nejvíc vyčítali právě to, že křeslo šéfa financí přepustil lidovcům. Na stručnou odpověď „nevím“ se omezil ministr vnitra a další z místopředsedů strany Ivan Langer. On i Gandalovič podporují svého šéfa.

Langer podle kuloárových informací dal dohromady neformální skupinu poslanců, kteří by ve svých regionech měli zajistit zvolení protopolánkovských delegátů kongresu. Topolánkovu zdržovací taktiku včera naznačil šéf zelených Martin Bursík, když novinářům řekl: „Vyčkejte, hledají se termíny, aby nám to společně pasovalo.“ Na přelomu týdne bude mimo republiku. Do včerejška byl v zahraničí lidovecký předseda Jiří Čunek.

Skutečnost, že změny ve vládě odkládá Topolánek i Čunek, Právu potvrdil jeden z poslanců ODS, podle něhož nelze až do začátku prosince čekat zásadní rozhodnutí.

„Ve slušné zemi by už páchal harakiri“

Již dnes je jisté, že případné Topolánkovo vítězství na kongresu jen tak neskousnou jeho rebelující poslanci.

Juraj Raninec dokonce nevyloučil, že pokud by se opět hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě, byl by už pro. „Pokud by se v ODS současný stav zabetonoval a vedení zůstalo nezměněno, považoval bych to za velký problém,“ řekl Právu. Dál preferuje úřednickou vládu a předčasné volby.

Raninec, Jan Schwippel i Vlastimil Tlustý shodně tvrdí, že setrvání Topolánka v čele strany povede k dalšímu propadu voličské podpory. „V každé slušné zemi po takovém výsledku voleb páchá předseda strany harakiri.

Pokud si ODS znovu zvolí za svého předsedu Mirka Topolánka, spáchá kolektivní harakiri,“ míní Schwippel. A Tlustý dodává: „Buď ODS vyřídí Topolánka, nebo Topolánek vyřídí ODS.“ Všichni tři ale připouštějí, že odpůrci předsedy mohou v prosinci zůstat v menšině.

Reklama

Výběr článků

Načítám