Hlavní obsah

VIDEO: Prezident Klaus vyznamenal 28 osobností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Oslavy 90. výročí vzniku samostatného Československa završil ceremoniál udílení a propůjčení státních vyznamenání. Seznam vyznamenaných byl až do poslední chvíle tajný. Ocenění uděluje každoročně prezident Václav Klaus na Pražském hradě.

Prezident uděloval vyznamenáníVideo: ČTK

 
Článek

Bez výjimky šlo o vojáky, odbojáře, vědce, umělce, sportovce a o duchovní. Jediným, kdo se ocenění nedožil, je před měsícem zesnulý spisovatel Karel Adolf Branald.

Nejvyšší vojenské ocenění, Řád Bílého lva I. třídy, získal Jiří Zenáhlík, který se jako člen americké armády účastnil za 2. světové války vylodění v Normandii, po únoru 1948 byl politickým vězněm.

Prezident Václav Klaus předává Řád Bílého lva 1. třídy plk. v. v. Jiřímu Zenáhlíkovifoto: ČTK/Michal Doležal

Druhé nejvyšší vyznamenání, Řád Tomáše Garrigua Masaryka převzali bojovníci proti totalitnímu režimu Jakub Blacký a Bohuslav Bubník a za rozvoj demokracie a církevního školství i katolický biskup Jan Graubner.

Prezident Václav Klaus předává Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy ing. Bohuslavu Bubníkovi, který podporoval skupinu při operaci Antropoid. Přežilvýslechy Gestapa, nikoho neprozradil.

foto: ČTK/Michal Doležal

Medaili za hrdinství získal například devětadvacetiletý Petr Králík, který při misi v Afghánistánu s nasazením života zachránil dva těžce zraněné britské vojáky. V sále za svůj čin sklidil velký potlesk. Podobně jako Zdeněk Lhota, který se s nasazením vlastního života se v Afghánistánu zasloužil o záchranu osádky zasaženého vozidla.

Prezident Václav Klaus předává medaili Za hrdinství praporčíkovi Petru Králíkovi.foto: ČTK/Michal Doležal

Medaile za zásluhy I. třídy náleží například fotbalistovi Antonínu Panenkovi. Medaili za zásluhy II. stupně Klaus udělil sopranistce Gabriele Beňačkové nebo předsedovi Akademie věd Václavu Pačesovi.

V projevu před samotným předáváním medailí pronesl Klaus projev k 90. výročí vzniku republiky. Řekl, že Češi by si měli vážit svých spojenců, ale neměli by ani zapomínat na to, že je tito v minulosti zklamali.

Podle něj teprve léta ukážou, zda členství v EU je přínosem nebo pozdním zklamáním. Vyjádřil obavu z toho, že stát se v domnění, že dělá pro sebe to nejlepší, vzdá svých nejdůležitějších rysů.

Prezident Václav Klaus pronáší projevfoto: ČTK/Michal Doležal

"Máme krásnou zemi uprostřed Evropy a máme štěstí, že žijeme v době, kdy se nám daří a žijeme v míru se svými sousedy, chraňme si to a někdy o tom aspoň trochu vážněji přemýšlejme," vyzval Klaus.

Dotkl se také současné krize finančních trhů, která se Česka dotýká málo jen proto, "že máme vlastní měnu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám