Hlavní obsah

Paroubek vyzval premiéra na TV duel. Topolánek: je to zoufalý pokus

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí již poněkolikáté vyzval premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby se s ním zúčastnil televizní debaty. Tentokrát by se s ním rád utkal v neděli v Otázkách Václava Moravce (OVM) na ČT. Topolánek odpoledne výzvu v prohlášení poskytnutém Novinkám odmítl, označil ji za zoufalý pokus socialistů nesmyslně zatáhnout do regionální kampaně centrální témata.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek na pondělní tiskové konferenci.

Článek

To, že jde v neděli do OVM, oznámil Paroubek na pondělní mimořádné tiskové konferenci v Lidovém domě. Premiéra vyzval, aby do televize také přišel.

„Myslím, že účast ve stejném pořadu byla nabídnuta předsedovi vlády Mirku Topolánkovi. Chtěl bych ho vyzvat, aby překonal svůj ostych, ba dalo by se říct zbabělost, aby konečně po dvou letech šel do televizního pořadu se mnou,“ prohlásil Paroubek.

„Myslím, že by měl takto příležitost, on ji těžko využije, napravit ten strašlivý dojem z toho politického výprasku, který utrpěl jeho místopředseda Bendl dvakrát v krátké době za sebou od pana doktora Ratha,“ doplnil šéf největší opoziční strany a přidal ještě jednu výzvu Topolánkovi: „Možná, že by to stálo aspoň za to, to zkusit a být aspoň hodinku statečný.“

Premiér: Pseudokandidáti ČSSD se zesměšnili

Premiér Paroubkovu výzvu v pondělí odpoledne odmítl v tiskovém prohlášení.

„Následující krajské volby nejsou ani o Mirku Topolánkovi, ani o Jiřím Paroubkovi. Zoufalé pokusy socialistů zatáhnout nesmyslně centrální témata do regionální kampaně narážejí pochopitelně na odpor veřejnosti a jsou matením voličů,“ sdělil premiér a pustil se do kandidátů ČSSD: „Pseudokandidáti z řad neúspěšných současných i bývalých poslanců a ministrů za ČSSD se v diskuzích s našimi úspěšnými hejtmany a dalšími regionálními politiky ODS totálně zesměšnili. Doporučuji médiím soustředit se na skutečné kandidáty a nenabíhat na tyto populistické hry, já se na nich podílet nemíním.“

V předvolebních debatách proto dává Topolánek přednost podle něj úspěšným hejtmanům. „Jako jsou Petr Bendl, Jan Zahradník, Evžen Tošenovský, Jiří Šulc, Josef Pavel, Ivo Toman, Pavel Bradík, Miloš Vystrčil, Ivan Kosatík, Libor Lukáš a dalším regionálním kandidátům jako je 1. náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Milan Venclík, primátor Plzně Pavel Rödl nebo náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika,“ sdělil v prohlášení.

Paroubek s Topolánkem se v duelu utkali po mnoha měsících koncem dubna 2007 na TV Prima. Lídr ČSSD přitom počátkem toho samého měsíce napsal dopis generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi, ve kterém si stěžoval na dramaturgii OVM.

Vadilo mu, že má Topolánek vystoupit bez politického oponenta. Vyvodil z toho, že se mu Topolánek jako soupeři z politických duelů už půl roku vyhýbá, naposledy se totiž střetli v polovině října 2006. "Pane Topolánku, přestaňte se už konečně schovávat!," vyzýval tehdy Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám